Improvement of expansive soils by using cement kiln dust
Şişen killerin çimento fırın tozu kullanılarak iyileştirilmesi
- Tez No: 368955
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şişen Zemin, Zemin Stabilizasyonu, Şişme Potansiyeli, çimento fırını tozu, kireç, çimento, kum, Expansive Soil, Soil Stabilization, Swelling Potential, cement kiln dust (CKD), lime, cement, sand
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Şişen zeminler dünya çapında bir problem olup, inşaat mühendislerine çeşitli sorunlar teşkil etmektedir. Bu tür zeminler suya maruz bırakıldıklarında şişip, kurutulduklarında büzüşürler. Bu zeminlerin stabilizasyonu için en yaygın ve ekonomik metod hacim değişikliklerini önleyici katkılar kullanmaktır. Bu çalışmada çimento fırını tozunun (ÇFT) şişme potansiyeline etkisi incelenmiştir. Kullanılan şişen zemin numunesi laboratuarda kaolin ve bentonit karıştırılarak hazırlanmıştır. Çimento fırını tozu ağırlıkça % 0 ila % 12 oranında katılmıştır. Örneklerin dane çapı dağılımı, kıvam limitleri, şişme yüzdeleri ve şişme hızı tespit edilmiştir. Ayrıca 7 ve 28 gün kür uygulanmıştır. Yapılan deneysel çalışma sonucunda, çimento fırını tozu eklenmesinin laboratuar ortamında yapay olarak hazırlanmış şişen zeminin şişme potansiyeline ve şişme hızına etkisine bakılmıştır. Deneyler karşılaştırma amacıyla, şişen zemin numunesine CKD yerine kireç (%3, %6 ve %9), çimento (%3, %6 ve %9), ve kum (%3, %6, %9, %12 ve %15) katılarak da tekrar edilmiştir. Bu çalışmada, % 12 çimento fırın tozu kullanılarak şişen zeminin şişme yüzdesi kürsüz % 36.63'den % 6.74'e, 7 gün kür ile % 35.58'den % 6.32'ye ve 28 gün kür ile % 33.63'den % 6.00'ya düşmüştür. Deneyler sırasında elde edilen olumlu sonuçlar neticesinde, şişen zeminlerin çimento fırın tozu kullanılarak iyileştirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Expansive soils are a worldwide problem that poses several challenges for civil engineers. Such soils swell when given an access to water and shrink when they dry out. The most common and economical method for stabilizing these soils is using admixtures that prevent volume changes. In this study, effect of using cement kiln dust (CKD) in reducing the swelling potential was examined. The expansive soil was prepared in the laboratory by mixing kaolinite and bentonite. Cement kiln dust (CKD) was added to the soil at 0 to 12 percent by weight. Grain size distribution, Atterberg limits and swell percent and rate of swell of the mixtures was determined. Specimens were cured for 7 and 28 days. As a result of the experimental study, the effect of cement kiln dust (CKD) on swelling potential and rate of swell of the artificially prepared expansive soil specimen at laboratory conditions was seen. Tests were repeated with lime (3%, 6% and 9%), cement (3%, 6% and 9%) and sand (3%, 6%, 9%, 12% and 15%) instead of CKD for comparison. With the addition of 12 % cement kiln dust, swell percentage of expansive soil decreased from 36.63 % to 6.74 % without curing, from 35.58 % to 6.32 % with 7 days curing and from 33.63 % to 6.00 % with 28 days curing. Based on the favorable results obtained, it can be concluded that the expansive soil can be successfully stabilized by cement kiln dust.