Collapse mechanism of the Antalya tufa deposits
Antalya tufa çökellerinin çökme mekanizması
  1. Tez No: 119423
  2. Yazar: NİHAT DİPOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DOYURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Çöken Zemin, Çökme Mekanizması, Oturma, Tufa VI, Antalya, Collapse Mechanism, Collapsing Soils, Settlement, Tufa IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
öz ANTALYA TUFA ÇÖKELLERİNİN ÇÖKME MEKANİZMASI Dipova, Nihat Doktora Tezi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Vedat Doyuran Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. M.Ufuk Ergun Eylül 2002, 197 sayfa Araştırmanın amacı, Antalya Tufa çökellerinin çökme mekanizmasını belirlemektir. Antalya şehri tufa çökelleri üzerinde kuruludur. Daha önce traverten olarak adlandırılmasına rağmen, serin su ortamında çökelme ve biyojenik köken nedeni ile, tufa teriminin kullanılması daha uygundur. Seksenlerin sonlarından itibaren Antalya rufa falezlerinin gerisindeki alan binalarla dolmaya başlamıştır. Ancak bu yüksek katlı yapıların bazıları temel duraysızlıkları kaynaklı sorunlar yaşamıştır. Duvarlarda çatlamalar ve tüm yapının eğilmesi farklı temel oturmalarının belirtilerindendi. Bu oturmalar, yükleme ve/veya su içeriği artışı sonrasında bazı tufa türlerinde ortaya çıkan çökme davranışından kaynaklanmaktaydı. Çalışmalara tufanın jeolojik özelliklerinin araştırılması ile başlanmıştır. Sorunlu malzemenin alansal dağılımım belirlemek için kapsamlı bir arazi çalışması yapılmıştır. Tane, boşluk ve taneler arası bağ malzemesinin özellikleri mikroskop ve elektron mikroskopu (SEM) kullanılarak araştırılmıştır. Tufanın indeks özellikleri ve çökme potansiyelinin (Cp) belirlenmesi amacı ile örselenmiş ve örselenmemiş örnekler alınarak laboratuvarda deneye tabi tutulmuştur.Çalışmalar, çökelme ortamı ve mikro dokunun tufanın çökme davranışı ile yakından ilintili olduğunu göstermiştir. Tufa, fıziko-kimyasal ve biyojenik çökelim ürünüdür. Biyojenik oluşumda çökelme, bakteri ve alglerin fotosentezi sonucu sudaki CO2 kısmi basıncının düşmesi sonucu oluşmaktadır. Çökelme sonrasında tufa meteorik- vadoz çimentolanması ve diyajenez geçirmektedir. Yüzeye yakın ve göreceli olarak genç çökeller ince karbonat çimentosu filmi ile zayıf bağlanmış durumdadır. Boşluk oram (e) oldukça yüksek ve ortalama 1.00' dir. Çökme ise; bu zayıf bağların, zemine yük ve/veya ıslanma uygulanması sonucunda tahribatı ile oluşur. Çöken Antalya tufasında temeller ilave yük altında doğal nemlerinde dahi çökme oturması gösterebilmektedir. Ancak su içeriğindeki artış, yük artışı ile başlayan çökmeyi arttırmaktadır. Bu çalışmada bir kazı çukurundan örselenmemiş örnek alma yöntemi sunulmuş, çökebilen Antalya tufasının indeks parametreleri, çökme potansiyeli (Cp) ve hacimsel sıkışma katsayısı (mv) değerleri laboratuvar yöntemleri ile belirlenmiş, Cp ve mv ile indeks parametreler deneştirilerek ampirik bağıntılar elde edilmiştir. Çökebilen Antalya tufası üzerindeki temellerin oturma hesaplan için iki laboratuvar tekniği ve bir ampirik yöntem sunulmuştur. Geleneksel zemin iyileştirme yöntemleri tartışılmış ve çökebilen Antalya tufasına uygun yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLLAPSE MECHANISM OF ANTALYA TUFA DEPOSITS Dipova, Nihat Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Vedat Doyuran Co-Supervisor: Prof.Dr. M.Ufuk Ergun September 2002, 197 pages This research aims assessment of collapse mechanism of Antalya Tufa deposits. Antalya city has settled on tufa deposits. However, it was named as travertine previously, deposition in cool water regime and biogenic origin, imply that use of tufa term is more appropriate. At the end of the eighties, the area behind the Antalya tufa cliffs started to be occupied by buildings. However, some of these high-rise buildings suffer from foundation instabilities. Cracking and fissuration of the walls and overall tiltings were typical indications of differential settlement that buildings were suffering. The settlement of foundations was a result of collapse behavior of some tufa types upon loading and/or wetting. Studies started with investigation of geological properties of tufa. An extensive field work was carried out to determine aerial distribution of the problematic material. Properties of grains, voids and bonding material were searched by using microscope and scanning electron micrograph (SEM) techniques. Disturbed and undisturbed samples were recovered and laboratory tests were performed to determine index geotechnical properties and collapse potential (Cp). mThe studies indicated that, depositional environment and micro-fabric are closely related to geotechnical behavior of tufa. Tufas are the products of physico-chemical and biogenic precipitation. In biogenic process, precipitation is the cause of decreasing partial pressure of CO2 by photosynthesis of algae or bacteria. After precipitation, tufa undergo meteoric- vadoze cementation and diagenesis. Relatively young deposits near the surface, are weakly bonded with thin films of carbonate cement. Void ratio is relatively high and around 1.00. Collapse occurs as a result of destruction of the weak bonds upon loading and/or wetting. In the collapsible Antalya Tufa, under additional load, foundation soils collapse under natural water content without additional water. However, water addition increases collapse initially triggered by pressure increase. In this study, a technique for undisturbed sampling from an excavation pit, has been introduced. Soil index parameters, collapse potential (Cp) and coefficient of volume compressibility (mv) were determined by laboratory methods. Cp and mv were correlated with index parameters and empirical predictive models were developed. For prediction of settlement of foundations resting on collapsible tufa, two laboratory techniques and one empirical method were presented. Traditional soil improvement techniques were discussed and suitable techniques for collapsible Antalya Tufa were recommended.