Türkiye'de kayıt dışı ekonomi ve vergi denetimi
Underground economy in Turkey and tax inspection
- Tez No: 369010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR SAMİ OĞUZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Türkiye, Vergi Denetimi, Underground Economy, Turkey, Tax Inspection
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kayıt dışı ekonomi, hem gelişmiş hem de az gelişmiş ülkelerin ekonomik sorunları arasında üst sıralarda yer almaktadır. Ekonomiler için olumsuz unsur teşkil eden bu durum karşısında ülkeler, kayıt dışı ekonomi olgusu ile mücadele etmek ve tedbirler almak zorunda kalmışlardır. Kayıt dışı ekonomi kavramı ise GSMH hesaplamaları içerisinde görünmeyen ekonomik faaliyetler olarak tanımlanmakta ve ölçülmesi bir hayli zor olmaktadır. Bu açıdan, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede denetimin etkinliği büyük önem arz etmektedir. Etkin bir denetim yapısının varlığı, kayıt dışı ekonominin hacminin küçültülmesine yardımcı olmakta ve gelir dağılımını daha adil hale getirmektedir. Bu çalışmada; kayıt dışı ekonominin tanımı, unsurları, nedenleri, ölçme yöntemleri ve etkilerinden bahsedilmiş, Türkiye'de vergi denetiminin ve vergi idaresinin güncel yapısı incelenmiş ve son olarak da Türkiye'de ki kayıt dışı ekonominin boyutları ele alınarak önlenmesi için, alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The underground economy is located in the top list of economic problems among in the both developed and developing countries. The countries with the phenomenon of the underground economy have forced to fight and have had to take measures against to the underground economy problems. In the concept of GDP calculations the underground economy is defined as invisible economical activities and it is very hard to measure. Inspection of the activity has a great importance to fight against the underground economy. Existince of effective inspection structure helps to reduce the underground economy and makes the income distribution more equitable. In this work the underground economy's definition, elements, reasons, measuring methods and effects are mentioned. Turkish tax inspection and Turkish tax administration's current structure have been examined. Finally considering the size of the underground economy in Turkey, the necessary measures for prevention are focused on.