Örgütsel stres kaynaklarının ve sürekli kaygının iş tatmini üzerine etkisi (S.D.Ü. kadın akademisyenlerine yönelik bir araştırma)
The effect of organization sources of stress and of trait anxiety on job satisfaction (A study for women academicians in S.D.U.)
- Tez No: 369011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT ALTUNTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Stres, Örgütsel Stres, Kaygı, Sürekli Kaygı, İş Tatmini, Organization, Stress, Organizational Stress, Anxiety, Trait Anxiety, Job Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kadınların çalışma hayatında karşılaştığı pek çok sorun vardır. Bu sorunlar özellikle kadın çalışanların iş hayatını olumsuz yönde etkilemekte ve iş başarısını düşürüp, iş doyum düzeyini azaltmaktadır. Yapılan bu çalışmada kadın çalışanların iş tatminini düşürmeye etken olan örgütsel stres kaynakları ele alınmış ve sürekli kaygı nedenlerine çözüm yolu üretilmeye çalışılmıştır. Kaygı insanoğlunun temel problemlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Uygarlığın gelişimi kaygıyı azaltmak yerine onu her gün yenilenen biçimlere sokarak insanlığa yeniden sunmaktadır. Sürekli kaygı, geleceğe yönelik olarak hissedilen ve bireyin kaygı yaşantısına olan yatkınlığıdır. Bu tezin amacı; kadın akademisyenlerde örgütsel stres kaynaklarını ve örgütsel stres yönetiminde kullanılabilecek stratejileri kapsamlı bir şekilde incelemek, sürekli kaygı nedenlerine çözüm yolu üretmeye çalışmak ve bu teorik bilgiler doğrultusunda bir anket çalışması yapmaktır. Bu nedenle çalışma teorik ve deneye dayalı olarak iki kısımda incelenmektedir. Teorik kısmın birinci bölümünde örgütsel stres kaynakları, örgütsel stresin tanımı, örgütsel stres yönetimi ele alınarak; sürekli kaygının tanımı, kaygının fizyolojisi ve aşamaları ve kaygının kuramsal yaklaşımları açıklanmıştır. İkinci bölümde, iş tatmini kavramı üzerinde durulmuş, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatmininin önemi, iş tatmini şekilleri ve iş tatmini kuramları açıklanmıştır. Tezin deneye dayalı kısmını oluşturan üçüncü ve son bölümde, araştırmanın uygulama alanını Süleyman Demirel Üniversitesi'nde çalışan toplam 774 kadın akademisyen oluşturmuştur. Örneklem çapını ise 120 kadın akademisyen oluşturmuştur. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış ve verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In working life, there are many problems women face. These problems have a negative impact on especially women employees' careers, decreasing their work performance and job satisfaction level. In this study, organizational sources of stress effective on decreasing job satisfaction of women employees will be dealt with and a solution to trait anxiety factors will be sought. Anxiety exists as one of the main problems of human beings. The development of civilisation presents the anxiety forming it renewing a form day by day instead of decreasing it. Trait anxiety is the inclination for the life of men and it is felt towards future life. The aim of this thesis is to examine women academicians organizational sources of stress and strategies that can be used to examine organizational stress Management in a comprehensive manner, trait anxiety to produce solutions to a cause for concern and also to take a poll with these theoretic knowledge. Therefore this work will be searched in two parts; theoretic way and experimental way. In the first chapter of the theoretic part, by dealing with organizational sources of stress, the definition of organizational stress, organizational stress management; the definition of trait anxiety, the physiology of anxiety and stages and concerns the theoretical approaches are explained. In the second chapter, focused on the concept of job satisfaction, factors that affect job satisfaction, the importance of job satisfaction, forms of job satisfaction and job satisfaction theories are explained. The third and the last chapter of the thesis covers a poll that, the population of the study is a total of 774 women academicians working at Süleyman Demirel University. The sample diameter of the study consists of 120 women academicians. Questionnaire method has been used in the field study. In the analysis of the data SPSS has been used.