Türkiye'de dış borç-büyüme ilişkisi: 1979-2012 dönemi üzerine bir inceleme
The relationship between foreign debt and growth in Turkey: Acase of 1979-2012 period
- Tez No: 369012
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KÖSEKAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi Politikası, Para ve Maliye Politikası, Dış Borç, Ekonomik Büyüme, Dış Borç Büyüme İlişkisi, Economy Policy, Monetary and Fiscal Policy, Foreign Debt, Economic Growth, The relationship between Foreign Debt and Growth
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ekonomide refah düzeyini arttırmak, verimlilik düzeyini iyileştirmek gibi hedeflere ulaşmak amacıyla veya işsizlik, yoksulluk gibi bir takım sorunları çözmek maksadıyla araçların bir araya getirilmesi ekonomik politikayı oluşturur. Bu araçlar para ve maliye politikası olarak ele alınmıştır. Ekonomi Politikasını meydana getiren bu araçlar ile ülke kendisini deflasyonist veya enflasyonist bir baskıdan kurtarabilir, örneğin eğer ülkede enflasyonist baskı yaşanıyorsa daraltıcı para ve maliye politikası ele alınırken, deflasyonist bir baskı yaşandığında ise ülkede o zaman genişletici para ve maliye politikası uygulanır. Çalışmamızda ekonomi politikası tarihsel perspektifte ele alınmış, 1990 ve sonrası ekonomi politikaları ve 2000 ve sonrası ekonomi politikaları incelenmiştir. Dış borçlanma Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin tasarruf yetersizliği sonucu ekonomide kalkınmayı sağlamak amacıyla çok sık kullanılan bir finansal kaynaktır. Bu özellikle 1929 tarihlerinde başlamış ta ki 2002 yıllarına kadar değişik bir trend izleyerek devam etmiştir. Alınan dış borçlar verimli bir şekilde kullanıldığında yatırım ve ihracat artış gösterir. Aksi durum söz konusu olduğunda yani alınan dış borçlar üretime dönüştürülmediğinde, dış borçlar kapatılmaya çalışılmadığında ülkeleri ciddi krize sürükler. Dolayısıyla alınan borçlar kullanım durumuna göre fayda niteliği taşımaktadır. Çalışmada Türkiye'nin ekonomi politikası incelenmiş ardından Türkiye'deki büyüme ve dış borç arasındaki ilişki ele alınmıştır. 1979-2012 yılları arasındaki veriler kullanılarak bu ilişki ispat edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economy policy has been combined from different tools of which main goals are to reach increasing the welfare level, to improve the efficiency level or to solve certain problems such as unemployment and poverty etc. These tools consist of monetary and fiscal policy. A country could save itself from deflationary and inflationary pressures by using the economic policies consisted of these tools. For example, if the country is under the pressure of inflation, contractionary monetary and fiscal policies are applied. On the contrary, if the country is under the pressure of deflation, expansionary monetary and fiscal policies are applied. In this study, economy policy is evaluated in historical perspective. In addition, the economy policies in Turkey have been analysed for the period after 1990 and after 2000.Foreign borrowing is a financial source used frequently to achieve economic development in developing countries like Turkey due to inadequate savings. This process followed different trends started in 1929 and continued until 2002. If the foreign debts are used efficiently, investment and export rates increase. Otherwise, if the debts are not used in production or if the country do not make an effort to repay the debts, the country can face important economic problems. Therefore, the benefits of debts depend on whether the debt is used efficiently or not. In this study, Turkey's economy policy has been investigated. Then, the relationship between economic growth and foreign borrowing is evaluated for Turkey for the period between 1979 and 2012.