Finansal sermaye girişlerinin makroekonomik göstergeler üzerine etkisi: Türkiye örneği
The effects of the financial capital inflows on macroeconomic indicators: The case of Turkey
  1. Tez No: 369013
  2. Yazar: TAYFUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sermaye Akımları, Portföy Yatırımları, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, Sıcak Para Hareketleri, Makroekonomik Göstergeler, VAR, Financial Capital Flows, Portfolio Investments, Short-Term Capital Movements, Hot Money Flows, Macroeconomic Indicators, VAR
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı finansal sermaye akımları olarak nitelenen portföy yatırımları, sıcak para hareketleri ve kısa vadeli sermaye hareketlerinin seçilmiş makroekonomik göstergeler olan büyüme, döviz kuru, faiz oranları, cari açık ve enflasyon üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını, bir etki söz konusuysa bu etkinin yönünü ortaya koymaktır. Çalışmada 1992:Ç1-2013:Ç3 dönemi çeyrek yıllık verilerinden oluşan veri seti kullanılmıştır. Finansal sermaye akımları ve makroekonomik göstergelere ilişkin seriler arasındaki kısa dönemli dinamik ilişkiler VAR (Vektör Otoregresif Model) yardımıyla incelenmiştir. Çalışmanın bulguları şu şekildedir; portföy yatırımları ve kısa vadeli sermaye hareketlerinin ekonomik büyüme üzerinde negatif etkileri varken sıcak para hareketleri ekonomik büyümeyle pozitif bir ilişki içindedir. Finansal sermaye akımlarının reel kur endeksi üzerindeki etkileri istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte kısa vadeli sermaye akımları için negatif, portföy yatırımları ve sıcak para hareketleri için ise pozitiftir. Bunlara ek olarak yapılan analizler sonucunda devlet iç borçlanma senetlerine yapılan yabancı portföy yatırımlarının bir gecikmeli değerlerinin devlet iç borçlanma senetleri faiz oranları üzerinde negatif bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Son olarak, kısa vadeli sermaye hareketleri ve portföy yatırımları şeklinde Türkiye'ye giren uluslararası sermayenin ise cari açığı artırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out whether portfolio investments, hot money flows and short-term capital movements known as financial capital flows have an effect on growth, exchange rates, interest rates, current account deficit and inflation, which are selected macroeconomic indicators, and the direction of the possible effects. In this study, the data set consisting of the quarter year data of 1992:Q1-2013:Q3 period was used. The short term dynamic relationships between the series related to financial capital flows and macroeconomic indicators were analyzed by the help of VAR (Vector Autoregressive Model). The study findings showed that while portfolio investments and short-term capital movements have a negative effect on economic growth, hot money movements have a positive relationship with economic growth. The impacts of financial capital flows on the real exchange rate index are not statistically significant. However, short-term capital flows have negative effects on the real exchange rate and portfolio investments and hot money movements have positive effects on the real exchange. According to the additional analysis results, it was revealed that the lagged values of foreign portfolio investments in government debt securities have a negative effect on the interest rates of government debt securities. Finally, it was affirmed that international capital entering Turkey as short-term capital movements and portfolio investments increases current account deficit.