Mevsimlik göç ve yoksulluk: Ankara-Polatlı mevsimlik tarım işçileri örneği
Seasonal migration and poverty: Case of Ankara-Polatlı seasonal agricultural workers
  1. Tez No: 369039
  2. Yazar: CELAL ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimlik Tarım İşçiliği, Yoksulluk, Kırsal Yoksulluk, Mevsimlik Göç, Enformel Sektör, Seasonal Agricultural Workers, Poverty, Rural Poverty, Seasonal Migration, Informal Sector
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
21. yüzyılda yoksulluk (özelikle kırsal yoksulluk) birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de en önemli ve temel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşme süreciyle tarımda geliştirilen yanlış politikalar, IMF ve Dünya Bankası'nın yönlendirmesiyle uygulanan yapısal uyum programları kırsalın çözülüşünü hızlandırmış ve kırsal yoksulluğun etkili bir biçimde görünür hale gelmesini sağlamıştır. Bu süreçte birçok aile enformel istihdam biçimi olarak mevsimlik tarım işçiliğine yönelerek, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve ürünlerinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya başlamıştır. Mevsimlik Göç ve Yoksulluk: Ankara-Polatlı Mevsimlik Tarım İşçileri Örneği konusunu ele almak üzere araştırma evreni olarak, göçmen ve mevsimlik tarım işçisi konumundaki grupların yoğun olarak yer aldığı Ankara ili ve buna bağlı Polatlı ilçesi alınmıştır. Polatlı ilçesinde bulunan Yeniköseler ve Sarıoba Köyünde çapa ve hasat döneminde çalışan 310 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Bunun yanı sıra kadınlar, erkekler, çocuklar (15 yaş altı), aracılar, işverenler, yerel halktan ve iki köyün muhtarından oluşan toplam 47 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan anketler ve görüşmeler sonucunda; mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin, demografik özelikleri, eğitim nitelikleri, mülkiyet durumları, ekonomik durumları, çalışma ilişkileri, çalışma ve barınma alanlarında yaşadıkları sorunlar, enformel çalışma ilişkileri, işçi-işveren-aracılar arasındaki ilişki ve iletişim düzeyleri, geleceğe yönelik kaygı ve beklentileri ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
21th century poverty (especially rural poverty) as well as in many countries, the most important and fundamental problems in our country. With the process of globalization, the wrong policies in agriculture developed, implemented under the guidance of the IMF and World Bank structural adjustment programs have hastened the decline of the countryside and rural poverty has effectively become visible ensures. In this process, many families shifting to forms of informal employment as a seasonal agricultural labor, and products in different regions of Turkey has started to work as seasonal agricultural workers. Seasonal Migration and Poverty: Case of Ankara-Polatlı Seasonal Agricultural Workers topics to discuss the research universe, the migrant and seasonal farm worker position are concentrated where Ankara and associated Polatlı was taken. Polatlı Yeniköseler are located in the district and in the village of Sarıoba anchors and employees period harvest survey was conducted with 310 people. In addition to this, women, men, children (under 15), brokers, employers, local communities and the sum of the two village headman in-depth interviews were conducted with 47 people. The survey and interviews As a result of seasonal agricultural workers engaged families, demographic characteristics, educational qualifications, property status, economic status, labor relations, employment and housing in the areas where they live issue, and further informal labor relations, employee-employer-agent relationship between and communication levels, future concerns and expectations were uncovered.