The nationalistic elements in Shaw's Arms and the Man and Namık Kemal's Fatherland or Silistra
Shaw'un Silahlar ve Kahraman ve Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre adlı eserlerindeki milliyetçilik unsurları
- Tez No: 369038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞEKERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Shaw, Kemal, Milliyetçilik, Vatanseverlik, Silahlar ve Kahraman, Vatan Yahut Silistre, Shaw, Kemal, Nationalism, Patriotism, the Tanzimat, Arms and the Man, Fatherland or Silistra
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu, çalışma 19 yy.da milliyetçilik duygusunun İngilizler ve Osmanlılar üzerindeki yansımalarını ele almaktadır. Metinsel analiz yöntemi kullanılarak Namık Kemal'in Vatan Yahut Silistre, George Bernard Shaw'un Silahlar ve Kahraman adlı tiyatro eserlerindeki milliyetçilik duygusu karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Vatanseverlik ve milliyetçilik genelden özele iki oyun üzerinde işlenmiştir. Vatanseverlik ve milliyetçiliğin İngilizler ve Türkler için çok farklı anlamlar ifade ettiği iki oyun özelinde ortaya konmuştur. Bu iki kavramın hem Shaw hem de Kemal tarafından farklı ele alındığı gözlemlenmiştir. Namık Kemal'in karakterlerinde vatan sevgisi kutsal bir olgu olarak algılanırken, Shaw'un karakterlerinde bu kavram faydalanılacak bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Kemal'in karakterleri vatan için ölmeye hazırken, Shaw'un karakterleri bundan korkmaktadır. Kemal'e göre vatan sevgisi din bağlamında ele alınırken Shaw'da din kavramı ve vatana sadakat yoktur. Kemal'e göre vatan tüm İslam coğrafyasını kapsar ve insanlar barış ve mutluluk içinde aynı vatanda yaşar. Vatan kavramı ulvi duygularla birbirlerine bağlı barış ve kardeşlik içerisinde yaşayan bireylerden oluşurken, Shaw'da vatana ulviyet verilmez ve bireycilik ön plandadır. Kemal'de vatan duygusu din, kardeşlik, ulus ve atalara saygı olarak algılanırken, Shaw'un karakteri bunu yansıtmamaktadır. İngilizler vatan sevgilerini ve saygılarını sembollerle ifade etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This study aims at revealing the reflections of nationalism on English people and the Ottomans during the nineteenth century. Arms and the Man by Shaw and The Fatherland or Silistra by Kemal are contrasted and compared by applying the textual analysis and the concept of nationalism is exhibited. The concept of patriotism and nationalism have been covered broadly and then narrowed down to two concerning plays. It is observed that the sentiment of patriotism and nationalism mean different things to Turks and English. The concept of fatherland was treated in a different manner by Shaw and Kemal. While the concept of fatherland to Kemal's characters is regarded as a holy thing, Shaw's characters regard it as something to benefit from it. Whereas Kemal's characters are ready to die for their fatherland, Shaw's characters are afraid of losing their lives for their fatherland. Kemal regarded fatherland as religiously oriented. To Shaw, the concept of fatherland has nothing to do with religion so his characters are not loyal to their fatherland. Kemal's concept of fatherland encompasses the whole Islamic world to enable people to live in peace and harmony. His concept of fatherland includes lots of sublime sentiments and emotions such as freedom, nation, friendship, brotherhood, common benefit, sovereignty and respect for family and ancestors. The concept of fatherland was not sublime for Shaw and his characters at all. Shaw's concept of fatherland does not have any room for nationhood, religion, brotherhood, and respect for ancestors. The English show their respect for their fatherland with symbols.