II. Abdülhamid döneminde Ispartalı memurlar (Sicill-i Ahvâl kayıtlarına göre 1879-1909)
The civil servants of Isparta during II. Abdülhamid period (According to the registrations of Sicill-i Ahvâl 1879 - 1909)
  1. Tez No: 369050
  2. Yazar: MUSTAFA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHSET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülhamid II, Bürokrasi, Eğitim, Isparta, Maaş, Memurlar, Osmanlı Devleti, Osmanlı Dönemi, Sicill-i Ahval Defterleri, Ottoman, Personal Registry (registration circumstances), Isparta, Civil Servant, Westernization, Education, Salary, Abdülhamid II, Bureaucracy, Wage, Civil servants, Ottoman State, Ottoman Period, Sicill-i Ahval Records
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Yapmış olduğumuz bu çalışma ile II. Abdülhamid döneminde Osmanlı memurlarına ait sicil kayıtlarının tutulmasında önemli bir kaynak malzemesi olan Sicill-i Ahvâl defterleri esas alınarak tespit edilen yüz altı adet Isparta doğumlu memurlar tanıtılmaya çalışılmıştır. Sicil kayıtlarında tarihler hicri ve rumi yıl olarak geçmektedir. Ancak çalışmamızda bu tarihler, okuyucuya kolaylık sağlaması amacı ile miladi tarihe çevrilerek verilmiştir. Eserde memurlar alfabetik olarak sıraya koyulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde 19. Yüzyılın ikinci yarısında Isparta'nın durumu ve Sicill-i Ahvâl Komisyonu hakkında kısa bilgilere yer verilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki 1879-1909 yılları arasına ait 201 defterde, biyografi sahiplerinin ismi, mahlası; babası memur ise künyesi, bilinen bir kişi ise sülalesinin adı; göreve başlayış tarihi; tahsil durumu; liyakat ve ehliyet derecesi; maaşları, azil, tayin ve muhakemeleri; gayrimüslim ise milliyeti kaydedilmiştir. Sicill-i Ahvâl defterlerindeki bilgiler ışığında, ikinci bölümde Isparta'nın eğitim kurumlarında memurların tahsil durumları, üçüncü bölümde görev alanları hakkında kısa bilgiler ile çalıştıkları yerler ve son bölümde de memurların istihdamı ile maaşları, yer değiştirmeleri ve ödül-ceza işlemleri oluşturulan tablolar yardımıyla değerlendirmeye çalışılmıştır. Neticede bürokraside emeği geçen Ispartalı memurların tanıtılmasıyla hem yerel tarih hakkında bilgi verebilmek, hem de Ispartalı memurların özgeçmişlerini tespit ederek, Isparta yerel tarihine katkı sağlayabilmek amaçlanmıştır. Anahtar Sözcükler Osmanlı, Sicill-i Ahvâl, Isparta, Memur, Bürokrasi, Eğitim, Maaş.
Özet (Çeviri)
With this study we conducted, a hundred and six officers who was born in Isparta are tried to be introduced identified by on the basis of the Registries of Events which are important source materials in keeping the records of II. Abdulhamid period of Ottoman officers. The dates are mentioned as hijri and rumi in registries. However in our study, they are described as Gregorian because of the reader's convenience. In the study officers have been listed in alphabetical order. In the first part of the study the state of Isparta in the second half of the 19. Century and The Commission of the Registries of Events are briefly mentioned. In 201 registries of Prime Ministry Ottoman Archives which involve the years between 1879-1909, the owners of biography's name, pseudonym and, his father's tag if an officer, if a well known ancestor's name; inauguration date; level of education; degree of merit and competence; dismissal, assignments and judgments; and nationality if not a Muslim are recorded. With the help of the Registries of Events, in the second part, the education level of officers in Isparta schools, in the third part, brief information about their working fields and places where they work, and in the last part, recruitment of officers and salaries, displacements and procedures of punishments have been assessed by tables. Consequently, by introducing Isparta Officers who contributed in the bureaucracy, it is not only aimed to provide details about local history but also to contribute to the local history of Isparta by detecting the backgrounds of Isparta Officers.