Evde sağlık hizmetlerinin sunumunda hasta yakınlarının memnuniyeti: Isparta örneği
Relatives of patients' satisfaction in the provision of home health care services: A case study of Isparta
- Tez No: 369053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: EvdeSağlık Hizmetleri, Hasta Memnuniyeti, Hasta Yakınları, Home health care, patients' satisfaction, Patients' Relative
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye'de sağlık hizmetlerinin bir kısmı hastalara kendi ev ortamlarında 2010 yılından itibaren evde sağlık hizmetleri adı altında verilmeye başlanmıştır. Evde sağlık hizmetleri kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşları tarafından oluşturulmuş sağlık ekiplerince gerekli şartları taşıyan bireye yaşadığı ortamda sağlık hizmeti sunulmasını kapsar. Bu çalışmada evde sağlık hizmeti alan hasta yakınlarının hizmetten memnuniyet düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde 2014 yılında Isparta ili merkez, Yalvaç ve Eğirdir ilçelerinde bu hizmetten faydalanan 160 hasta yakınına anket uygulanmıştır. Anketler yoluyla elde edilen veriler SPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans ve faktör analizlerinden yararlanılmıştır. Hasta yakınlarına uygulanan anketten elde edilen verilere göre hasta yakınlarının Isparta ili merkez ve ilçelerinde sunulan evde sağlık hizmetlerinden genel olarak memnun oldukları görülmüştür. Isparta ili ile Eğirdir ve Yalvaç ilçelerinde bu hizmeti alan hasta yakınlarının memnuniyet düzeylerinin karşılaştırılmasına göre ilçelerde bu hizmet alanlar il merkezinde bu hizmeti alanlara göre daha fazla memnun oldukları tespit edilmiştir. Evde sağlık hizmetini almaya yönelik başvurma sürecine ilişkin ortaya çıkan bulgulara bakıldığında evde sağlık hizmeti ile ilgili tanıtım eksikliği, hizmete başvuru ile hizmetin alınmaya başlaması arasındaki sürenin uzunluğu ve hasta bilgileri takibi için otomasyon sisteminin olmaması gibi olumsuzlukların olduğu görülmektedir
Özet (Çeviri)
Some of the health care services have been started to given to the patients in their home environment in Turkey since 2010 as home health care services. In this study, it was aimed that how the patients' relatives are satisfied with given services. To realize this aim, a questionnaire has been applied to 160 patients' relatives in the city of Isparta and its two towns, Yalvaç and Eğirdir in 2014. The data obtained by questionnaires were analyzed by using SPSS 21.0 programme. To evaluate data, frequencies and factor analysis methods were used. According to data obtained by questionnaires applied to patients' relatives, it was seen that patients' relatives in the city centre of Isparta and its two towns highly satisfied with the given home health care services. The comparison of the satisfaction levels of patients' relatives in the city centre and towns showed that patients' relatives in towns more satisfied than patients' relatives in the city centre. According to the findings about the application process of getting home health care services, it was seen that there are some problems such as lack of publicity about home health care services, length of time between the applications to get services and starting to get services, and the absence of automation systems about tracking patients' information.