Manavgat yöresi halk inanışları
Manavgat region folk bliefs
  1. Tez No: 369062
  2. Yazar: ALİ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ALTAY GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Manavgat, Din, İnanış Sistemleri, Ziyaret Yerleri, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Manavgat, Religion, Belief Systems, Holy Men's Tombs, Transition Period, Beliefs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 504
Özet
Bu çalışma, Manavgat yöresi halk inanışlarının incelenmesinden meydana gelmiş olup giriş, üç bölüm, sonuç, kaynakça ve kaynak kişi dizininden oluşmaktadır. Giriş kısmında Manavgat'ın isminin menşeî ve tarihî yapısı alt başlıklarla ayrıntılı olarak ele alınıp halk inanışlarıyla da ilgili olduğu için ayrıntılı bir bilgi verilmiştir. Ardından Manavgat'ın coğrafî ve sosyo-kültürel yapısı geniş bir şekilde ele alınmıştır. Birinci bölümde genel olarak inançlar ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Bu bölümün alt başlıklarını; inançlar ve özellikleri, halk inançları, halk inançlarının oluşmasında yaptırımlar ve davranış türleri, halk inançlarının doğuşu, halk inançlarının özellikleri, halk inançları üzerine yapılan tasnif çalışmaları oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü Türklerin tarih boyunca girmiş olduğu inanç sistemleri ve öğretiler ana başlığını taşımaktadır. Bu bölüm de kendi içinde; İslamiyet öncesi inanç sistemleri ve dinler, Türkler ve semavî dinler, İslamiyet öncesi inanç sistemlerine bağlı kültler, âdet, inanç ve pratikler alt başlıklarına ayrılmıştır. Üçüncü bölüm, Manavgat yöresi halk inanışları ana başlığını taşımaktadır. Bu bölüm de kendi içerisinde; kutsal günler ve bayramlarla ilgili inançlar, yatırlarla ilgili inançlar, geçiş dönemleriyle ilgili inançlar, günlük hayatla ilgili inançlar (nazar, bereket/uğur ve uğursuzlukla ilgili inançlar, tabiat olayları ile ilgili inançlar, hayvanlarla ilgili inançlar, büyüyle ilgili inançlar, sayılarla ilgili inançlar, renklerle ilgili inançlar, günlerle ilgili inançlar, rüya ile ilgili inançlar, halk hekimliği ile ilgili inançlar) alt başlıklardan oluşur. Sonuç kısmında uzun bir çalışma süreci sonucunda elde edilen malzemelerin tasnif, tahlil ve değerlendirmesinin yapılmasının ardından elde edilen verilere yer verilmiştir. Manavgat ve yöresinde halk inanışlarının hem Orta Asya'nın hem de Anadolu'da yaşayan uygarlıkların inanç ve kültür yapısının izleri tespit edilmiştir. Tespit edilen izlerin tümü İslamiyet'in kabulüyle de gelen yeni inanışlarla harmanlanarak bugünkü Manavgat ve yöresinin inanış ve kültürünü oluşturmuştur. Kaynakça bölümünde çalışmada kullanılan kitap, tez, makale, bildiri ve diğer dökümanların künyeleri ayrıntılı bir şekilde verilmiştir. Ardından çalışmanın temelini teşkil eden kaynak kişilerin bilgilerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is composed of the examination of the folk bilefs of Manavgat region and consists of introduction, three chapters, conclusion, bibliography and index of resource persons. The origin of the name of Manavgat and its historical structure are examined with the sub-title in detail and a detailed info is given because it is concerned with folk beliefs. Then, geographical and socio-cultural structure of Manavgat is discussed in a broad way. In the first chapter, generally the beliefs and their characteristics are focused on. The sub-title of this chapter is consist of; the belifs and their characteristics, folk bliefs, sanctions in the occurrence of folk beliefs and types of behavior, the emergence of folk beliefs, the characteristics of folk beliefs, classification studies conducted on folk beliefs. The second chapter of the study bears the main topic 'The belief systems and doctrines that Turks have entered throughout the history. This chapter is divided into sub-headings of; belief systems and religions before Islam, the Turks and the heavenly religions, cults connected to the pre-Islamic belief systems, traditions, beliefs and practices. The third chapter bears the main topic ' Manavgat region folk bliefs'. This chapter is also consist of the sub-titles; the beliefs related to holy days and festivals, belifs related to the late holy men, belifs related to the transition period, daily life beliefs ( the beliefs about evi leye, blessing, good and bad luck, the beliefs about natural events, the beliefs about animals, the beliefs about magic, the beliefs about numbers, the beliefs about colors, the beliefs about days, the beliefs about folk medicine). In the conclusion, the data that is obtained after sorting, analysing and evaluating the materials which are obtained after a long study period is given. In Manavgat and its neigbourhood, the traces of the beliefs and the cultural structure of the civilizations lived in both Central Asia and Anatolia are detected. All the traces have created today's Manavgat's and its neighbourhood's blief and culture by blending the new faith that has come after the adoption of Islam. In the bibliography, the identifiers of the books, theses, articles, papers, and other documents used in the study are give in a detailed way. Then the information about the resource persons constituting the basis of the study is given.