Türkiye'de kent-bölgeleşme eğilimleri: Adana-Tarsus-Mersin örneği
City-regionalization trends in Turkey: The case of Adana-Tarsus-Mersin
  1. Tez No: 369075
  2. Yazar: SEDA BATMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TR62 Bölgesi, Kentleşme, Kentsel Sınırların Genişlemesi, Optimal Ölçek, Büyükşehir Yönetimi, Kent-Bölge, TR62 Region, Urbanization, Expansion of the Urban Boundary, Optimal Scale, Metropolitan Management, City-Region
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Tez çalışması beş ana bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde, kavramsal ve kuramsal temel atılmıştır. Bu bağlamda ayrıntılı bir literatür taraması yapılmış, kent, kentleşme ve mekan üzerine gelişim seyri incelenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'de 1950 sonrasında kentlerin gelişim yapısından kısaca bahsedilerek, bu gelişim sürecinde kentlerin idari sınır değişiklikleri ve bunun sebebi olan ölçek sorununa yönelik yasal değişikliklere yer verilmiştir. Kentsel mekân sınırlarında yaşanan bu dönüşümler mevzuatlar ve onların ortaya çıkardığı kavramlar üzerinden tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, küresel ve ulusal düzeyde yaşanan değişimlerin mekâna yansımasına yeni bir bakış açısı olarak ele alınan kent-bölge kavramına açıklık getirilmeye çalışılmıştır ve Türkiye'de bu kavrama karşılık gelebilecek kentsel alanlar olup olmadığı tartışılmıştır. Dördüncü bölümde, Adana-Tarsus-Mersin aksı ele alınmıştır. Ulusal ve bölgesel ölçekte hazırlanan politika belgelerinde yer aldığı şekliyle, alanda bütünleşmeyi işaret eden analizlerden de faydalanılarak, bu durumu tespit etmeye yönelik veriler ortaya konmuştur. Tezin beşinci ve son bölümünde, hazırlık aşamalarıyla birlikte yaklaşık 2 ay süren Adana-Mersin-Tarsus aksında yapılan alan araştırması ve bulguları paylaşılmıştır. Veriler 35 farklı kentsel aktörle yapılan derinlemesine görüşmeler ve aynı ve farklı kişilerden oluşan 40 anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler Maxqda11 programı yardımıyla analiz edilerek bulgular sunulmuştur. Sonuç ve öneriler bölümünde, temel bulgular kısaca sunularak, kent-bölge oluşumunun kentsel ölçek arayışı ve yerel yönetim sorununda kullanılması hakkında genel görüş paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five main sections. The first section presents the conceptual and theoretical framework of the thesis and discussions on“city-region.”In this context, a detailed literature and theoretical review is presented on urban, urbanization and locality. In the second section, the urbanization process and dynamics in Turkey after 1950s and the reasons for the changes in the administrative boundaries of cities in Turkey are discussed. These transformations experienced in the urban areas and related legal regulations to administer urban areas are examined. In the third section, the concept of city-region as a newly developing concept is explained and its applicability in Turkey is explored. In the fourth section, the characteristics of Adana-Tarsus-Mersin axle as an area with the signs and dynamics of a developing city-region are presented, discussed and evaluated. Policy documents prepared by national and regional administrations on the regional, administrative and economic integration processes in this region have been utilized in the analysis. In the fifth section of the thesis, the field data on Adana-Tarsus-Mersin axle are analyzed and the findings are presented and discussed. The data used in the analysis come from a field study lasted about two months. The data was collected by in-depth interviews with 35 different urban actors from public, civic and private sectors and 40 questionnaires with the same and different urban actors. For the analysis of the data, Maxqda11 program was used. In the section on conclusions and recommendations, a general review of the subject, the dynamics and opinions on the city-region development in Adana-Tarsus-Mersin axle and recommendations are presented.