Gölhisar ağzı (Giriş-inceleme-metinler-sözlük)
Gölhisar dialect (Introduction-analysis-texts-glossary)
- Tez No: 369074
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gölhisar, Ağız, Türkiye Türkçesi, Gölhisar, Dialect, Common Turkey Turkish
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
Bu çalışma; Gölhisar yöresinin ağız özellikleri ile ses ve şekil bilgisi özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu çalışma Giriş, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Gölhisar'ın tarih, coğrafya, ekonomik yapı, turizm, nüfus vb. özellikleri genel hatlarıyla ortaya konularak yöre tanıtılmaya çalışılmıştır. Ses ve şekil bilgisinde; ilçenin ağız özellikleri Türkiye Türkçesinden farklı yönleri ile aktarılmış, yörenin ağız haritasındaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu yöre çevresinde bulunan Muğla, Antalya, Denizli, Isparta, Afyon, Uşak, Kütahya gibi komşu illerde yapılan ağız çalışmaları ile karşılaştırma yapılarak Gölhisar ağzının diğer yörelerle benzerlik veya farklılık gösteren yönleri aktarılmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde Gölhisar yöresinin ağız bölgeleri tespit edilerek ortak karakteristik özellikler belirtilmeye çalışılmıştır. Metin kısmında, ses kayıt cihazına alınan kişilerin konuşmaları, konularına göre ayrılarak verilmiştir. Sözlük bölümünde ise kelimelerin anlamları verilmiş; aynı kelimelerdeki ses farklılıkları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This paper is prepared to reveal the dialect and phonetics along with morphological characteristics of Gölhisar. The case study is composed of Introduction, Phonetics, Morphology, Result, Text and Dictionary parts. Putting forward history, geography, economic structure, tourism, population and related features of the region, Gölhisar has been introduced in general terms in the introduction. In Phonology and Morphology, the dialect of Gölhisar has been revealed with its features different from common Turkish and the study tries to determine where Gölhisar dialect stands on the dialect map of Turkey. Moreover, similarities or differences of Gölhisar Dialect have been figured out comparing the dialect to neighbouring regions' dialects such as Muğla, Denizli, Isparta, Afyon, Uşak, Kütahya and Its Local Dialects. In the Conclusion part, common characteristics are specified determining dialect regions of Gölhisar. In the Text part, speeches of the person, recorded via voice recorder, are given separately for each subject. In the Dictionary part, the meanings of the words are given; phonetic differences of the same words are compared.