Hastane tercihinde markalaşmanın önemi: Sağlık hizmeti kullanıcıları üzerine bir araştırma
Importance of branding on preferred hospital: A study on health service users
- Tez No: 369084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİHA TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Marka Stratejileri, Hastanelerde Marka, Brand, Brand Management, Brand Strategies, Brand in Hospitals
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Marka, işletmenin ürün ve hizmetlerinin isimlendirilmesi veya işaretlendirilmesinden çok daha fazla anlamlar taşımaktadır. Marka, pazarı farklı hedef gruplara bölerek arzı farklılaştırmayı amaçlayan stratejinin bir parçasıdır. Marka, bir ürünün hem geçmişi hem de geleceğidir. Marka ürünlere bir anlam katar ve yön verir. Tatmin ve sadakat yoluyla marka, zaman içerisinde tüketici ve işletme arasında sözlü bir anlaşmaya dönüşmektedir. Araştırmadaki amaç ise hastanelerin izlenen markalaşma ve marka yönetimi unsurlarını ortaya çıkarmak ve elde edilecek sonuçlarla Isparta ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerin daha güçlü markalaşma stratejileri oluşturmalarına katkısının saptanması ve analiz edilerek bulguların sunulmasıdır. Anketteki ifadeler Likert ölçeğine göre yanıt verilme sistemi benimsenerek yapılmıştır. Anketimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Isparta ilindeki özel hastaneleri tercih edenlerin demografik özelliklerine yönelik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümde özel hastaneleri tercih edenlerin marka, marka stratejileri ve hastaneleri tercih etmelerine yönelik sorulardan oluşmaktadır. Isparta ilindeki özel hastanelerde uygulanacak marka stratejilerinin marka imajının oluşturulmasında ve markanın konumlandırılmasında katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Brand, the company's products and services or marked nomenclature is more than just meanings. Brand, market differentiation for different target groups by dividing the supply is part of a strategy aimed at. Brand, is a product of the past and the future. Gives meaning and direction adds to brand products. Through satisfaction and brand loyalty over time, is turned into a verbal agreement between consumers and businesses. Research purpose in the hospital followed branding and brand management elements uncover and the results obtained with the province of Isparta operating in the private hospitals more powerful branding strategies contribute to the creation of the detection and analysis by presenting the results. According to statements in the questionnaire Likert scale response system adoption is made. The survey consists of two parts. The first section of those who prefer private hospitals in Isparta province consists of questions regarding demographic characteristics. The second section of those who prefer private hospitals, brand strategy and consists of questions for hospitals to choose. This will be implemented in private hospitals in Isparta province in the creation of brand image of the brand strategy and brand positioning contributed to the conclusion that has been reached.