Kentlileşme sürecinde etnik grup kimliği (Antalya örneği)
Ethnic group identity in the process of urbanization (The case of Antalya)
- Tez No: 369083
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Etnik Grup, Etnik Kimlik
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kentleşme süreci, kente göç eden grupların sosyo-kültürel niteliklerini değiştirir ve dönüştürür. Kentlere göçler tek bir nedene bağlı olmamakla birlikte göç edenlerin kentten bekledikleri imkânlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çalışmada etnik bir grubun kentlileşme süreci incelenmiştir. Yeni bir kente ne amaçla geldikleri ve yeni bir kentten beklentilerinin ne olduğu saptanmak istenmiştir. Etnik grup olarak ortak dilsel ve inançsal davranışlarda bulunan Antalya'da yaşayan Tunceliler seçilerek göçün başlangıç noktası olarak Tunceli, bitiş noktası olarak da Antalya alınmıştır. Tunceliler ortak dil, inanç ve yaşam tarzını paylaşmaları nedeniyle etnik grup özelliği göstermektedirler. Bu özelliklerinden dolayı araştırma için uygun etnik grup olarak seçilmişlerdir. Çalışmanın amacı, etnik bir grubun kentteki yaşam tarzı, kendilerini nasıl algıladıkları, ötekilerin kendilerini nasıl algıladıklarını, inançlarının gerekliliklerini yeni bir kentte ne kadar uygulayabildikleri, etnik kimliklerinin sosyal hayatlarını ve meslek hayatlarını etkileyip etkilemediğini anlamaktır. Bu çalışmanın sonucunda göç edilen kentteki genel yapıdan farklı özellikler gösteren etnik bir grubun kente uyum sağlama sürecinde yaşanan güçlüklerin anlaşılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of urbanization makes changes and conversions on socio-cultural characteristics of the immigrant groups. Migration from countries to the urban is not because of a single reason, but also because of various reasons depending on expectations of the immigrants from the urban life. In this study, urbanization process of an ethnic group is discussed. The reasons why people migrate to the urban areas and what they expect there are examined. The people of Tunceli which is one of the rural provinces of the Eastern Anatolia region have been determined as the ethnic group among other groups. The reason why we preferred the people of Tunceli is that they are one of the most crowded immigrant groups in Antalya and that they show typical behaviours and attitudes of common religious beliefs, life styles and language. The start point of the migration is Tunceli (rural) and the finish point is Antalya (urban). The aim of this study is to examine whether the ethnic groups may adapt their life styles, religious requirements in the urban, how they define themselves and how they are welcomed by the urban people, and whether their ethnic characteristics affect their social life and career in the urban world. As a result of this study, it is aimed to understand the difficulties met by the ethnic groups in the process of adaptation to the urban life with respect to the characteristics of the rural world that differs from the urban world.