Kıpçak Türkçesinden Kırım Tatarcasına anlam değişmeleri
The events of meaning from Kipchak Turkish to Crimean Tatar
  1. Tez No: 369103
  2. Yazar: ELMAZ RUSTEMOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT KARTALCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam Değişmeleri, Tarihȋ Kıpçak Türkçesi, Kırım Tatarcası, Tarihȋ Kıpçak Sözlükleri, Meaning Changes, Historical Kipchak Turkish, Crimean Tatar, Historical Kipchak Dictionaries
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 725
Özet
Bu çalışmada, Tarihȋ Kıpçak Türkçesinden bugünkü Kırım Tatarcasına kadar söz varlığındaki değişmeler ve anlam olayları tespit edilecektir. Elde edeceğimiz kelimeler Kırım Tatarcası için S. Useinov'un Kırım Tatarca-Rusça, Rusça-Kırım Tatarca, O. Zaatov'un Polnıy Russko-Tatarskiy Slovar Krımskotatarskogo Nareçiya, V. Mireev'in Rusça-Kırım Tatarca adlı Kırım Tatarcası Sözlükleri ile Tarihȋ Kıpçak Türkçesine ait Prof. Dr. Recep Toparlı'nın Kıpçak Türkçesi Sözlüğü, K. Grönbech'in Kuman Lehçesi Sözlüğü, Memlük Kıpçakçası Sözlükleriyle karşılaştırılacaktır. Anlam alanı değişmiş kelimeler etimoloji bakımından da incelenecektir. Bu inceleme için V.M. Nadelâyev'in Eski Türkçe Sözlüğü, T. Gülensoy'un Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüğü, E.V. Sevortyan'ın Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü, W. Radloff'un Türk Lehçelerin Sözlüğü (Versuch eines Wörterbuches der Türk-Dialekte), A. Tietze'nin Tarihȋ ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügâti, H. Eren'in Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
At this paper, will be identified the changes of vocabulary and the events of meaning from Historical Kipchak Turkish to Modern Crimean Tatar. The vocabularies that will be obtained, will be compared, the named of dictionaries for Crimean Tatar, S. Useinov's Crimean Tatar-Russian, Russian-Crimean Tatar, O. Zaatov's Polnıy Russko-Tatarskiy Slovar Krımskotatarskogo Nareçiya, V. Mireev's Russian-Crimean Tatar with Prof. Dr. Recep Toparlı's Kipcak Turkish Dictionary belongs to Historical Kipchak Turkish, K. Grönbech's Kuman Dialect Dictionary, Mamluk Kipchak dictionaries. The changed of vocabularies meaning area will be study in point of etymology. For this study will be used V.M. Nadelâyev's Old Turkish Dictionary, T. Gülensoy's Etymologic Dictionary of Turkish Words, E.V. Sevortyan's Turkish Etimolojik Dictionary, W. Radloff's Turkish Dialect Dictionary (Versuch eines Wörterbuches der Türk-Dialekte), A. Tietze's Historical and Etymologic Turkish Dictionary, H. Eren's Turkish Etimolojik Dictionary.