Türkiye'de katılım bankacılığı ve müşteri tercih kriterleri üzerine bir uygulama: Isparta ili örneği
Participation banking in turkey and a study of customers selection criteria: The case of Isparta
- Tez No: 369122
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KÖSEKAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz Bankacılık, Katılım bankacılığı, Özel Finans Kurumları, İslami Finans, Faiz, Riba, Türkiye'de Katılım Bankacılığı, Katılım Bankalarında Müşteri Tercih Nedenleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Katılım bankaları, faizsiz esasa dayalı olarak çalışan kuruluşlardır. Dolayısıyla faizsiz esasa uygun her türlü bankacılık faaliyetini yürütmektedirler. Konvansiyonel bankacılık sektörüyle karsılaştırıldığında oldukça kısa bir geçmişe sahip olan katılım bankaları, ekonomik, politik ve sosyal konjonktüre bağlı olarak son yıllarda hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Türkiye'de de 1985 yılında“Özel Finans Kurumları”olarak faaliyetlerine başlayan katılım bankaları, 2006 yılında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle“Katılım Bankası”adını almışlardır. Türk bankacılık sektörü içerisinde dört adet katılım bankası faaliyetlerine devam etmektedir. Katılım bankalarının, konvansiyonel bankalarla rekabet edebilmeleri ve sektörde söz sahibi olabilmeleri için müşteri tercih kriterlerinin belirlenmesi ve dolayısıyla müşteri memnuniyetinin en üst düzeyde sağlanması gerekmektedir. Bu noktadan hareketle yapılmış olan bu çalışmada; katılım bankalarının temelini oluşturan dini hususlar, çalışma esasları, sunulan hizmet/ürünler ile katılım bankalarının tarihsel ve finansal gelişme evreleri incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye'deki katılım bankalarının, müşteriler tarafından tercih edilme sebepleri bir anket uygulaması ile belirlenmeye çalışılmıştır. Anket uygulaması sonucunda toplanan veriler ile frekans tabloları oluşturulmuş ve söz konusu veriler, faktör analizine ve ortalama değerlere tabi tutularak çeşitli bulgular elde edilmiştir. Söz konusu bulgulara göre katılım bankalarının tercih edilmesinde etkili olan en önemli sebepler; dini hassasiyet, hizmet kalitesi ve müşterilerin personelle olan yakın ilişkileridir.
Özet (Çeviri)
Participation banks are organizations working on the interest-free basis. Thus, they carry out all kinds of banking activities according to the basis of interest-free. Compared with the conventional banking sector, participation banks have a rather short history, but they have entered a rapid growth process in recent years thanks to the economic, political and social conjuncture. In Turkey, participation banks began their operations as“Special Finance House”in 1985, and in 2006, with the amendment to the Banking Act of 5411, they took their current name,“Participation Bank”. In the Turkish banking sector, four participation banks operate. Participation banks need to determine customer preferences and thus ensure the highest level of customer satisfaction in order to compete with conventional banks and to be arbiters of the banking sector. From this point on, in this study, religious considerations that form the basis of the participation banks, working principles, their services/products and the historical and financial developments of participation banks were examined. In the last part of the study, the reason why participation banks in Turkey are preferred by customers was tried to be determined through a survey. Frequency tables were created with the data collected from the survey. These data was subjected to factor analysis and the average values, and several findings were obtained. According to the findings, most important causes which are effective on the participation banks being preferred are religious sensitivity, quality of service and customers' close relationships with the staff. Keywords Interest-Free Banking, Participation Banking, Special Finance House, Islamic Finance, Interest, Riba, Participation Banking in Turkey, Customer Preferences in Participation Banks in Turkey