Dış ticarette ödeme ve teslim şekilleri: Bucak mermer sektörü örneği
Forms of delivery and payment in foreign trade: Example of Bucak marble sector
- Tez No: 369157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Dış Ticaret Ödeme Şekli, Dış Ticaret Teslim Şekli, Bucak Mermer Sektörü, Foreign Trade, Form of Delivery in Foreign Trade, Form of Payment in Foreign Trade, Bucak Marble Sector
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Dış Ticaret kavramı, bir ülkenin diğer ülkelere ihracatını ve diğer ülkelerden mal ithalatını ifade eder. Uluslararası ticarette her iki taraf için de en hassas konulardan birisi ödeme ve teslim şeklinin belirlenmesi konusudur. Taraflar birbirileri için en güvenilir ve uygun teslim ve ödeme şeklini kullanmalıdır. Böylelikle uluslararası ticaret bir güven ortamında daha sağlıklı yapılabilmektedir. Bu nedenle dış ticarette kullanılan ödeme ve teslim şekillerinin neler olduklarını ve bunların sahip oldukları avantaj ve dezavantajların neler olduğu ortaya konulmaya çalışıldı. Dış ticaretin en önemli unsurlarından olan ödeme ve teslim şekilleri en önem verilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Çalışmada ödeme ve teslim şekilleri hakkında detaylı bilgiler verildikten sonra uygulama örneği çalışmamız için belirlediğimiz Burdur ili Bucak İlçesi mermer sektörü hakkında bilgiler verilmiş ve akabinde Bucak Mermer Sektöründe Dış ticarette kullanılan ödeme ve teslim şekilleri hakkında veriler elde etmek amacıyla mevcut işletmelere anket çalışması yapılmıştır. Dünya mermercilik sektörünün önemli lokomotifi olan Bucak Mermer Sektöründe bulunan işletmelerin dış ticaretlerinde kullandıkları ödeme ve teslim şekilleri analizler yapılarak incelendiğinde ise; Ödeme şekli olarak peşin ve mal mukabili ödeme, teslim şekli olarak ise Gemi Bordasında Teslim'i (FOB) daha çok tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca kullanılan ödeme ve teslim şekillerinin çeşitli faktörlere göre değişkenlik göstermediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of foreign trade is a country's exports to other countries and imports of goods from other countries. One of the most sensitive issues for both sides is that determination of payment and delivery in International trade. Parties must use the most reliable and convenient delivery and payment method to each other. So, international trade can be made more healthy in trusty environment. Therefore, they tried to what are payment and delivery status that are used in foreign trade and they tried to expose the advantages and disadvantages of their own goods. In foreign trade, payment and delivery forms are one of the most important issues. Detailed information about payment and delivery forms while working is given. Then the information about marble sector for our application sample labour in Burdur city, Bucak town is given. Then the questionnaire survey of the marble sector in foreign trade payment and delivery methods is made. Bucak marble sector, which is the locomotive of the world in the marble sector enterprises with significant foreign trade figures were used in the analysis was investigated by payment and delivery. Accordingly, cash on delivery as a payment method and payment in advance is preferred. Delivered in the form of delivery of the ship's side have preferred more. It is also observed that forms of payment and delivery status that are used are steady according to several factors.