El-Ferrâ'nın 'Meâni'l Kur'ân' adlı eserinin dil bilim açısından incelenmesi
The analyses of Meani - l - Kuran, the work of El-Ferra, in the light of linguistic science
- Tez No: 369158
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJDET GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: El-Ferrâ, Meâni'l-Kur'ân, Arap Dil Bilimi, el-Ferrâ, Meâni'l-Kur'ân, Arabic liguistics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmamızda el-Ferrâ'nın Meâni'l-Kurân adlı eserini dil bilimin Sarf, Nahiv ve Delâlet açısından inceledik. Çalışmanın giriş bölümünde, Arap dil biliminin başlangıç ve gelişimi ile ilgili kısa bilgilere yer verildi. Sonra el-Ferrâ'nın hayatı, hocaları, talebeleri ve ilmi yönüne değinildi. Son bölümde el-Ferrâ'nın Meâni'l-Kurân adlı esrinin metodu, Arap dil biliminde Sarf, Nahiv ve Delâlet'e dair, el-Ferrâ'nın açıklamalarına yer verildi. Ayrıca bu eserin Arap dil biliminin kurulma aşamasında ortaya konulmuş olması onun önemini artırmaktadır. Onun bu önemine binaen çalışmamıza konu edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
We have examined here, the work of el-Ferrâ called Meâni'l-Kurân from the aspect of Morfoloji / Sarf, Sentaks / Nahiv and Semantik / İlmü'd–Delâle. A short introduction part has been given about beginniry and development of Arabic linguistics. And then it has been mentioned the life of el-Ferrâ, his masters, students and his knowledge. As aresult it has been expounded the work of el-Ferrâ called Meâni'l-Kurân and the explanations of him in Arabic liguistics about Morfoloji / Sarf, Sentaks / Nahiv and Semantik / İlmü'd–Delâle. It makes the work more crucial as it came out by the process of building Arabic linguistics. That's uhy it has been a matter in our work.