Neyzen Selami Bertuğ'un hayatı ve eserleri
The life and works of Selami Neyzen Bertuğ
- Tez No: 369165
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDOĞAN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Müzik, Biography, Music
- Anahtar Kelimeler: Selami Bertuğ, Türk Mûsikîsi, Ney, Neyzen, Selami Bertug, Turkish Music, reed flute, Neyzen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırlanmış olan bu Yüksek Lisans Tezinde Neyzen Selami Bertuğ'un hayatı ve mûsikîşinasliği ele alınmıştır. Bu çalışmada, Neyzen Selami Bertuğ'un hayatı, eğitim süreci, mûsikî eğitimi aldığı dönemlerdeki hocaları, öğrencileri ve eserleri yer almaktadır. Tüm bu süreçler ortaya konulurken Selami Bertuğ'un kendi el yazması hatıratları ve titizlikle saklanmış dökümanlar önemli kaynaklarımız olmuştur. Selami Bertuğ'un hayatı ve geride bıraktığı mirası, aynı zamanda Cumhuriyet Tarihinin de asker kökenli bir mûsikîşinas gözüyle nasıl anlatıldığının açık bir göstergesi olmuştur. Bu birikimin aynı hassasiyetle yarınlara ulaştırılması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında yapılan araştırma, Türk Mûsikîsinin dünden bugüne nasıl geldiği ve yarınlara nasıl aktarılması gerektiği konusunda da büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master dissertation -this was prepared in the Institute of Social Science of Suleyman Demirel University-, was dealt with the life and being music lover of Neyzen Selami Bertug. This study comprises the life, duration of education, masters of Musicians during his musical education, students and studies of Neyzen Selami Bertug. During the research Selami Bertug's own recollections was written by himself and another reserved documents are our important references. Selami Bertug's life and heritage also become a clear demonstration which how was mentioned from The Republic of Turkey by a Musical who was soldier. This saving must stay for future sensitively in the same way as now. The research, was done in this study of the master, regards how Turkish Music improved from past to today and how could transfer to future.