İzmir ve Manisa'daki son dönem önemli Mevlidhânlar
Recent important Mevlidhâns in İzmir and Manisa
  1. Tez No: 369166
  2. Yazar: MUSTAFA EFE KAŞIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ERDOĞAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Müzik, Religion, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Music, Religious Music, Mevlid-i Şerif, Mevlid, Mevlidhân
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
İslâm âleminde okunmaya başlandığı günden günümüze kadar âşk ile okunup dinleyenleri derinden etkileyen Mevlid-i Şerif, Türk Din Mûsikîsi içinde Câmi Mûsikîsi'nin serbest okunan formları arasında yer almaktadır. Mevlid-i Şerif müslümanların bulunduğu her yerde Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in âlemleri şereflendirmesinden dolayı, O'na duyulan sevginin en güzel ifâdesi olmuş, mevlidhânlar da bu yüce sevgiyi kitlelere aktarmada büyük ve önemli bir misyon üstlenmişlerdir. Bu çalışma İzmir ve Manisa'daki son dönemin önemli mevlidhânlarını araştırmak için yapılmış,Mevlid-i Şerif'in ortaya çıkış sebebinden günümüz icrâ şekillerine kadar incelenmiş, asıl inceleme alanı olan İzmir ve Manisa'da son dönemde yaşamış yada hâlâ yaşamakta olan mevlidhânların Mevlid-i Şerif'i ne zaman, nerede, nasıl, kimden öğrendikleri araştırılmıştır. Anahtar Kelime: Mûsikî, Dinî Mûsikî, Mevlid-i Şerif, Mevlid, Mevlidhân.
Özet (Çeviri)
Mevlid-i Şerif, read with passion impresses listeners deeplyup to now since it was written, takes partamong the free readings form of Mosque Music in Turkish Religious Music. Mevlid- i Şerif has become the best expression of Muslim's love of the The Prophet (p.b.u.h.) wherever Muslims are, so Mevlidhâns volunteered a grand and important mission in adopting this almighty love to the masses of people. This research is doneto find outrecent important mevlidhâns, still alive or dead,in Izmir and Manisa. Also Mevlid-i Şerif is examined from the reason of its existance to the way of performing until todayandwhen, where, how and from whom recent important mevlidhâns, still alive or dead,in Izmir and Manisa that is our main issue, learned Mevlid-i Şerif.