Finanasal piyasaların ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye örneği
The effect of the financial markets on economic growth: Turkey
- Tez No: 369177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Ekonomik Büyüme, Birim Kök, Eş-Bütünleşme, Nedensellik, Financial Development, Economic Growth, Unit Root, Cointegration, Causality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Finansal sistemin temel fonksiyonu tasarrufların yatırımlara dönüşmesidir. İyi işleyen bir finansal sistemin ekonomik büyümeyi de olumlu etkileyeceği kabul edilmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada 2002:Q2-2011:Q3 dönemi için üçer aylık veriler kullanılarak finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada ekonomik büyüme göstergesi olarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH); finansal sistemin gelişmişlik göstergeleri olarak ise, Menkul kıymet piyasalarını temsilen BİST'e kote olan şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonu hacminin GSYİH'ya olan oranı, kredi piyasalarındaki genişlemeyi temsilen yurt içi kredi yükümlülüklerinin GSYİH'ya oranını, para arzı ve para girişini belirten M2 ve M3 para arzlarının GSYİH'ya oranı kullanılmıştır. Nedensellik ilişkisini tespit etmek için yapılan ekonometrik uygulamada birim kök testi, eş-bütünleşme testi ve Granger Nedensellik analizi kullanılmıştır. Granger nedensellik analizi sonucunda sadece HACİM yani BİST piyasa kapitalizasyonu toplam hacmi değişkeninden GSYİH'ya tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main function of financial systems are to convert austerities into enterprises. It's accepted that a well-functioning financial system helps economic growth improve in a positive way. From this point of view, in this study for the 2002:Q2-2011:Q3 period, by using three months at a time data, the causality relationship between financial development and economic growth is investigated. In the study as an indicator for economic growth gross domestic product (GSYİH); for financial system development, as a representative for marketable securities the ratio of total market capitalization scale of the companies, which are quoted to BİST to GSYİH, for the expansion of credit market the ratio of domestic credit liability to GSYİH, the ratio of Money stock and Money entrance indicators M2 and M3 to GSYİH are used. Unit root test, cointegration test and Granger causality analysis are used in the econometric application for comprehending the causality relationship. In the result of Granger causality analysis it is understood that there is only one-way causality from volume, in other words BİST market capitalization total volume parameter, to GSYİH