Türk Ceza Hukukunda takdiri indirim nedenleri (m.62)
Extenuating circumstances in Turkish Criminal Law (s.62
- Tez No: 369243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Takdiri İndirim Nedenleri, Takdiri Hafifletici Nedenler, Esbabı Muhaffife-i Takdiriye, Cezanın Bireyselleştirilmesi, Takdir Yetkisi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Cezadan beklenen amacın gerçekleştirilebilmesi için hükmedilecek cezada fail muhakkak dikkate alınması gerekmektedir. Cezanın kişiselleştirilmesi için en elverişli kurumlardan biri olan takdiri indirim nedenleri 765 sayılı ETCK'nın 59. maddesinde düzenlenmişken 5237 sayılı TCK'nda ise madde 62'de düzenlenmiştir. Her suç ve suçlunun farklılığı karşısında adil bir cezaya hükmedilebilmesi için suç ve suçlu iyi analiz edilmelidir. Bunun için hakimlerin hukuki bilgi yanında psikoloji, sosyoloji gibi alanlarda da donanımlı olması gerekmektedir. Gelişi güzel kullanılan takdiri indirim nedenleri sonucu toplumda oluşan olumsuz 'iyi hal indirimi' algısı bu kurumun daha iyi kavranması ve daha işlevsel olarak yerinde kullanılması ile önüne geçilmelidir. Bu hususta özellikle Yargıtay, hakimlerin, takdiri indirim yetkisi çerçevesinde verdikleri kararlar üzerinde yerindelik denetimi değil hukukilik denetimi yapmalıdır. Hakimler değerlendirmelerinde failin geçmişini, duruşmadaki hallerini, cezanın failin geleceğine etkileri gibi benzer durumları iyi tetkik ederek vicdani kanaati çerçevesinde adil bir cezaya hükmetme hususunda gayret göstermeli ve bu konudaki kanaatlerini gerekçeli kararlarında göstermelidirler.
Özet (Çeviri)
In case of punishment, before conviction, offender indubitably needs to be paid attention in order to achieve objectives of criminal punishment. Extenuating circumstances, which are one of the most sufficient agencies in order to personalise the punishment, that are enacted under the section 62 of 5237 Numbered Turkish Criminal Code, while it was under section 59 of 765 Numbered Old Turkish Criminal Code. As every crime and offender is different than one another, in order to give a fair punishment both crime and the offender must be thoroughly analysed. Yet, in order to do that judges should be equipped in the areas of psychology and sociology as well as law. By using this agent of extenuating circumstances in a much better comprehended and functionally proper way, the negative perception of“good conduct abatement”in the community due to misuse of extenuating circumstances, needs to be prevented. On this subject, especially, the Supreme Court should make a supervision of legality instead of supervison of appropriateness on the decisions that it makes within its authority of extenuating circumstances. In their assessments, judges should thoroughly consider the circumstances, such as the past of the offender, the state of the offender's during the trial and the effects of the punishment on the future of the offender. Judges should aim a fair criminal sentence within their conscientious judgement and they should provide this conscientious judgement of theirs on the matter in their reasoned decision statement. Key Vocabulary: Extenuating Circumstances, Discretionary Matter in Mitigation, Power of Discretion, Mitigating Circumstances, İndividualization of Punishment