Bir demokratik hükümet sistemi olarak yarı-başkanlık sistemi
In a democraticsystem of government : Semi-presidential system
- Tez No: 369242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: kuvvetler ayrılığı, başkanlık sistemi, yarı- başkanlık sistemi, rasyonelleştirilmiş parlamentarizm, devlet başkanı, parlamenter sistem, Separation of powers, presidential system, semi-presidential system, rationalized parliamentarizm, president, parliamentary system
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Türkiye'de hükümet sistemi tartışmaları, siyasilerden akademisyenlere kadar uzanan geniş bir çevrede, uzun zamandır tartışılan konular arasında yer almaktadır. Son olarak, 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan kriz ve cumhurbaşkanını halkın seçmesi yolundaki değişiklik ile birlikte, Türkiye yeni bir döneme girmiştir. Yapılan anayasa değişikliği sonucunda, Türkiye'nin yarı- başkanlık sistemine adım atıp atmadığı konusu doktrinde tartışılmıştır. Bu çalışmada, yarı-başkanlık sisteminin tanımı ve özellikleri, siyasal sistemimiz açısından avantajları ve dezavantajları, farklı ülkelerdeki yarı- başkanlık uygulamaları, yarı-başkanlık sisteminin ülkemizde uygulanması halinde doğabilecek sorunlar incelenecektir. Ayrıca, Türkiye'deki hükümet sistemi arayışlarının nedenlerine değinilerek, Türkiye'nin hükümet sistemi nedir? Sorusuna cevap aranacaktır. Böylece yarı-başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmayacağı ya da ülkede parlamenter sistemle ilgili yaşanan siyasi krizleri çözüp çözemeyeceği konusu değerlendirilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Debates about the government system in Turkey has been one of the most discussed issues for a long time ranging from politicians to academicians. Finally, together with the crisis in the presidental election and the amendments about the public to elect the president, Turkey has entered a new period. As a result of the constitutional amendments, it is argued whether Turkey has accepted semi-presidential system. In this study, definition and characteristics of the semi-presidential system, it's advantages and disadvantages interms of our political system, semi-presidential applications in different countries and the problems that may arise within the application of semi-presidential system in Turkey will be examined. In addition, examining the reasons for the search of governmental system in Turkey, the question of“What is the government system in Turkey?”will be answered. Thus, whether the semi-presidential system will be appropriate for Turkey and whether this system can solve political crisis about the parliamentary system will be assessed.