Türk Ceza Hukukunda takdiri indirim nedenleri
Reasons of discretionary mitigation in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 903729
  2. Yazar: HÜSEYİN FURKAN ORAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza, Cezanın Amacı, Takdiri İndirim Nedenleri, Takdir Yetkisi, Cezanın Bireyselleştirilmesi, Punishment, Purpose of Punishment, Reasons of Discretionary Mitigation, Judicial Discretion, Individualization of Punishment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 62'nci maddesinde düzenlenen“Takdiri İndirim Nedenleri”müessesesi, tez çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Takdiri indirim nedenleri müessesesi, bir cezanın bireyselleştirilmesi vasıtasıdır. Bu nedenle çalışmamızın birinci bölümünde; ceza kavramı, ceza türleri, cezanın amacı, cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi konuları ele alınmıştır. Takdiri indirim nedenleri müessesesinin tatbikinde, ceza hâkiminin takdir yetkisi öne çıkmaktadır. TCK m. 62 hükmü de incelendiğinde; oldukça genel ve soyut ölçütlerin belirlendiği görülmektedir. Bu nedenle çalışmamızın ikinci bölümünde; takdiri indirim nedenleri müessesesinin özellikleri, ceza hâkiminin TCK m. 62'nin tatbikinde kullandığı takdir yetkisi, bu takdir yetkisinin sınırları ve takdiri indirim nedenleri müessesesinin tarihi gelişimi ele alınmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde; takdiri indirim nedenleri müessesesinin muhtevası, tatbikinin kanun yollarında denetimi, diğer bazı ceza hukuku müesseseleri ile ilişkisi ve tatbikinde öne çıkan bazı özel hususlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Article 62 of the Turkish Penal Code No. 5237 regulates the“Reasons of Discretionary Mitigation”, which is the subject of this thesis. Reasons of discretionary mitigation is an institution of individualization of punishment. Therefore, in the first part of our study; the concept of punishment, types of punishment, the purpose of punishment, determination and individualization of punishment are discussed. The judicial discretion of the criminal judge is important in the application of the reasons of discretionary mitigation. When Article 62 of the Turkish Penal Code is analysed; it is seen that quite general and abstract criteria are determined. Therefore, in the second part of our study; the features of the reasons of discretionary mitigation, the judicial discretion of the criminal judge in the application of Article 62 of the Turkish Penal Code, the limits of this judicial discretion and the historical progress of the reasons of discretionary mitigation are discussed. In the third part of our study; the content of the reasons of discretionary mitigation are discussed, the control of its application in legal remedies, its relation with some other criminal law institutions and some special issues that stand out in its application are discussed.