Ticari defterlerin delil niteliği
Proof qualification of commercial books
  1. Tez No: 369247
  2. Yazar: ÖNDER TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari defterler, Delil, İspat, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Commercial Books, Proof, Evidence, The Civil Procedure Code, The Turkish Commercial Code
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Çeşitli kanunlarda ticari defterlere ilişkin hükümler yer almakla birlikte ticari defterler esas olarak Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmektedirler. Fakat ticari defterlerle ispata ilişkin hükümler Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer almaktadır.Ticari defterlerle ispata ilişkin hükümler 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer almaktaydı. Fakat yeni düzenlemeler çerçevesinde ticari defterlerle ispata ilişkin hükümlere 6102 sayılı yeni Ticaret Kanunu'nda yer verilmemiştir. Ticari defterlerle ispata ilişkin hükümlerin tamamen hukuk sistemimizden kaldırılması ortaya sorunlar çıkarabilirdi. Bu yüzden kanun koyucu ortaya çıkacak sorunları engellemek için ticari defterlerle ispata ilişkin hükümlere Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 222. maddesin'de yer vermiştir. Ticari defterlerle ispata ilişkin hükümlerin yer aldığı Hukuk Muhakemeleri Kanunu aslında 6762 sayılı Ticaret Kanunu'nda yer alan hükümlere paralel düzenlemeler içermektedir. Ancak ticari defterlerle ispata ilişkin hükümlerle ilgili olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer alan bazı ifadeler uygulamada sorun çıkaracak tarzdadır. Ayrıca 6762 sayılı Ticaret Kanunu'nda yer alan hükümlere nazaran Hukuk Muhakemeleri Kanunu eksik ifadeler içermektedir.Ticari defterler kanunda belirtilen şartlara uygun şekilde tutulmaları halinde sahibi lehine kesin delil oluştururlar. Lehe delil olma için aranan şartları taşımayan ticari defterler sahibi aleyhine kesin delil olabileceği gibi duruma göre delil başlangıcı da olabilir.
Özet (Çeviri)
Several laws include provisions relating to the commercial book trade books, although they are mainly held in the Turkish Commercial Code. However, the provision srelating to proof with commercial book is located in the Civil Procedure Code. The provisions relating to commercial books to prove it to take place in 6762 was the Turkish Commercial Code. However, in light of new regulations with the provisions relating to commercial book proved in 6102 are not included in thenew Commercial Code. Provisions relating to commercial books to prove completely removed from our system of law could pose problems arise. That's why the legislator to prevent problems that will arise with commercial books to the provisions concerning proof in Article 222 of the Code of Civil Procedure has given. With commercial books to prove where the Civil Procedure Law of the provisions actually in line with the provisions of the 6762 Trade Act contains regulations. However, with the commercial register of proof with regard to the provisions relating to certain statements contained in the Code of Civil Procedure will cause a problem in practice is style. In addition, compared to the 6762 Trade Act provisions contained in the Civil Procedure Law contains inaccurate statements. Commercial register kept in accordance with the conditions specified in the law if they have conclusive evidence in favor of the form. Wanted to be evidence in favor of there quirements of commercial books may be conclusive evidence against the owner of such cases, according to the evidence may be starting.