Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı ve Asi…Asi romanları ile Doris Lessing'in The Summer Before The Dark ve The Sweetest Dream romanlarının kadın karakterler ve kadın sorunları açısından karşılaştırmalı incelemesi
Comparing and contrasting Cadı Ağacı and Asi̇...Asi̇ by Ayla Kutlu and The Summer Before The Dark and The Sweetest Dream by Doris Lessing in terms of female characters and women's issues
- Tez No: 369246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın sorunu, ataerkil toplum, kadın edebiyatı, women's issues, male-dominant society, women's literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Erkek egemen toplum yapısının bulunduğu, iki ayrı kültüre sahip Türk ve İngiliz toplumları içerisinde kadın, ataerkil değerlerin dayatmış olduğu cinsiyet rolleri, kadınsılık özellikleri, eş, anne ve ev hanımı görevleri ve sorumlulukları nedeniyle çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Kadının karşılaştığı bu sorunlar toplumsal olayları gerçekçi bir şekilde yansıtmaya çalışan edebiyat eserlerine konu olmakta, bu eserlerde oluşturulan kadın karakterlerin yaşam öyküleri üzerinden kadının gerçek yaşamda karşılaşabileceği sorunlar okuyucuya aktarılmaktadır. Bu anlamda, söz konusu çalışma, ataerkil bir toplum sistemine sahip olan iki farklı kültürün birbirine yakın dönemlerde iki kadın yazar tarafından kaleme alınmış romanlarında çizilen kadın karakterler ve işlenen kadın sorunları arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele almaktadır. Ayla Kutlu'nun Cadı Ağacı ve Asi…Asi romanları ile Doris Lessing'in The Summer Before The Dark ve The Sweetest Dream romanlarının kadın karakterler ve kadın sorunları açısından karşılaştırılmalı olarak incelendiği bu çalışmanın sonucunda, birbirlerinden farklılık gösteren ataerkil iki kültür içerisinde yer alan kadın sorunlarının pek çok açıdan benzerlik gösterdiği, erkek egemen toplum yapısının kadına yüklemiş olduğu toplumsal cinsiyet rolleri, görevler ve sorumlulukların iki toplumda da kadını baskı altına aldığı ve ötekileştirdiği, kadının toplum içerisinde özellikle anne, eş ve ev hanımı kimlikleri ile tanımlandığı ve var olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish and English societies that have two different cultural structures and that can be regarded as male-dominant societies, women are confronted with various problems because of the gender roles, female characteristics, 'wife, mother and housewife' roles and their responsibilities imposed by patriarchal morals. These problems that women are confronted with are discussed in literary works with an aim to reflect social issues realistically. Moreover, the problems that women have to encounter in real life are conveyed to readers through the life stories of the female characters in these realistic works. In this sense, this study examines the similarities and the differences in terms of female characters and women's issues between the novels that were written by two different female authors of two different cultural backgrounds within the same period. Therefore, this study aims at comparing and contrasting Cadı Ağacı and Asi…Asi by Ayla Kutlu and The Summer Before The Dark and The Sweetest Dream by Doris Lessing in terms of female characters and women's issues. This study displays that women's problems in two different male-dominant cultures have a number of similarities in such aspects as gender roles, duties and responsibilities imposed on women by the patriarchal society. They suppress and marginalize women in both societies; women are merely defined and can exist in society with their roles as a wife, mother and housewife.