Şevkânî ve kelâmî görüşleri
Şevkânî and his theolojical views
- Tez No: 369261
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şevkânî, Allah, İman, Nübüvvet, Ahiret
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kelam ilmi, dinin aslını oluşturan inanç esaslarını ve Allah Kelamı olan Kur'an-ı Kerim'de geçen inançla ilgili ayetlerin yorumunu konu almaktadır. Bu çerçevede Kelâmın ana konularını ilahiyat, nübüvvet, ve ahiret (sem'iyyat ) oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda 1760 / 1834 yılları arasında yaşayan Yemen'de zamanının en meşhur âlimlerinden olan Şevkânî'nin kelâmî görüşlerinin topluma kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Şevkânî'nin hayatı, ilmi şahsiyeti ve yaşadığı dönemde Yemen'den bahsedilmektedir. İkinci bölümde de Şevkânî'nin kelâmî görüşleri ilahiyat, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şevkânî, Zeydî bir çevrede yetişmiş olmasına rağmen 30 yaşından sonra bu mezhepten ayrılarak Selefî bir yol tutmuştur. Kendisinde ictihad salahiyeti görerek fıkhî mezheplere intisab etmemiştir. Kendini herhangi bir mezheple kayıtlamaması bazı eleştirilere de hedef olmasına sebep olmuştur. O, Kur'an ve Sünnet'in bütün zamanlar için kapsamlı ve yeterli olduğundan yola çıkarak bütün görüşlerini Kur'an ve Sünnet'e göre temellendirmiştir. Bu nedenle Şevkânî, Kur'an ve Sünnet'in dışında delil getirdiklerini söyleyerek Kelâmcıları eleştirir. Fakat genel olarak îtikâdî sahada akıl yürütmeye karşı olmadığından kelâm ilminin belli başlı meselelerinde görüşlerini ortaya koymuştur. Bu araştırma neticesinde Şevkânî'nin bütün eserlerinde zâhirî bir eğilimin olduğu ve Kur'an ve sünnet çizgisinden ayrılmadığı görülmüştür. Ona yapılan tenkitler onun gerçek düşüncelerini anlamaktan uzak, yüzeysel bir bakış açısıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Kelam philosophy explains Islamic beliefs and Allah's phrases which the verses of the holy Quran. In my presentation I would like to give some information about 'Şevkâni' . He was a famous Erudite in Yemen between 1760- 1834 years' I would like to explain opinions which is beneficial to all humanity with in this world. The presentation is separated in two parts. In first part include Şevkâni's lifes, educations, personal information and general sources. Şevkâni, has grew up with in the Zeydî society he has chosen to follow the Selefi sect when he was 30, after Şevkani has seen the authority in him he has chosen not to follow any of the fiqh sects due to this he has been criticised by the believers. However Şevkâni did not care about other peoples criticisms or opinions, he has developed his knowledge and philosophy by the verses and the sunnah of the holy Quran. Şevkâni, the Quran and Sunnah is enough to say that all the time and basing all their opinions are based on the Quran and Sunnah. Şevkâni has also criticised people who has given information from other sources not from the holy Quran, however he has also made opinions from the sources that he thought was ok and related to the sunnah of the holy book Quran. In conclusion to this, Şevkâni has formed all his phases and knowledge, and his artefacts, by following the sunnah and the verses of the holy book Quran and all the criticisms that has been made has no relation to the truth itself. Key Terms: Şevkânî, Allah, Faith, Prophet, Hereafter