İmam Şevkânî'ye göre Allah'a iman
  1. Tez No: 375767
  2. Yazar: MEKKİ SOLMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed Ali Şevkânî, Allah, İlahi Sıfatlar, Zeydilik, Muhammed Ali Shawkani, Allah, Divine Attributes, Zaidiyyah
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmanın konusu, Zeydî bir gelenekten gelen ve otuzlu yaşlardan itibaren herhangi bir mezheple kendisini kayıtlamayan İmam Şevkânî'nin (v.1250/1834) Allah'a imanla ilgili görüşleridir. Araştırmanın amacı, Şevkâni dönemindeki kelâmi ekollerin ana hatları ile tespit edilerek, yaşadığı dönemin özellikleri, hayatı, ilmi kişiliği ve eserlerinin tanıtılması ve Şevkâni'nin Allah'a iman konusuna bakış açısının incelenmesidir. Çalışma, İmam Şevkânî'nin, Allah'ın sıfatları konusunda kelamcıları eleştirdiğini, yorumlarına katılmadığını ve bu bilginleri cehaletle suçladığını göstermiştir. Ayrıca te'vile yer vermeyen selef görüşünü savunmasına rağmen Şevkani'nin ilgili ayetleri teşbih ve tecsime düşmeden tevil ettiği bu çalışma ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is; the views of Imam Shawkani (d.1250/1834), who comes from a Zaydi tradition and does not register himself with any sect from the thirties, about faith in Allah. The aim of the research is; to introduce features of Shawkani's period, life, scientific personality and works as well as to examine Shawkani's perspective on the issue of faith in Allah by identifying outline of writ schools during his period. Study has shown that Imam Shawkani criticized theologians about the attributes of Allah, did not participate in their review and accused these scholars of ignorance. Also, by this study it has been identified that although Shawkani defensed predecessor opinion completely away from the gloss, he glossed relevant verses without falling simile and embodiment.