Süruri'nin tarihlerinde sosyal arka plan
The social life in dating of Süruri
  1. Tez No: 369283
  2. Yazar: SULTAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN, PROF. DR. CİHAN OKUYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih düşürme, Sürûrî, günlük hayat, gelenek, Dating, Sürûrî, tradition, daly life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnsanlık tarihi boyunca insanoğlu günlük hayatta karşılaştığı önemli önemsiz pek çok olayı kaydetme, başkalarına anlatma gayreti içinde olmuştur. Bunlar ilk olarak mağaralara çizilen resimlerle başlamış; yazının bulunup gelişmesiyle bu arzu, kitaplar halinde kendini göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğunda bu istek doğrultusunda, saraylarda vak'anüvisler bulundurulmuş, bu görevi resmi bir şekilde ifa etmeleri sağlanmıştır. Saray dışında ise birçok şair ve seyyah; gönüllü olarak yaşadıkları dönemlerin önemli olaylarını, geleneklerini, kültürlerini daha sayılamayacak birçok meseleyi eserlerinde işlemişlerdir. 18. yüzyılda yaşayan, şahitlik ettiği pek çok olaya tarih düşürmesiyle meşhur olan müverrih Sürûrî iki binden fazla tarih manzumesi yazmıştır. Bu tarihler, resmi tarihin dışında bir bakış açısıyla yazıldığı için dönemini aydınlatması bakımından büyük öneme haizdir. Bizim bu tezimizde Sürûrî'nin tarihleri incelenip, o dönemin toplumsal hayatı, an'aneleri ve gelenekleri bu tarih manzumelerinden yola çıkarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, human beings have spent considerable effort in communicating to others, both the significant and the trivial encounters of daily life. They started first with pictures drawn on the walls of caves and with the development of writing this desire manifested itself in the form of books. Within the Ottoman Empire, this trajectory can be seen in the care taken in the Palace to achieve this in a formal way. Outside of the palace, many poets and travelers recorded important events of their time, their traditions and their culture, in works of many volumes that cannot be counted. The 18th Century poet Sürûrî wrote more than two thousand poems. This collection, written from a perspective outside of the official history, is very important in terms of illuminating many aspects of life during this period. This thesis examines the elements of social life and customs from this era that are exposed within the works of Sürûrî.