Three essays on energy economics
Enerji ekonomisi üzerine üç deneme
- Tez No: 369284
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Granger Nedensellik, Bootstrap, Türkiye, Petrol Fiyatları, Yurtiçi Fiyatlar, Geçişkenlik, Dalgacık Analizi, Eşhareketlilik, Enerji Gelecek sözleşmeleri, Tarımsal Emtia Gelecek Sözleşmeleri, Granger Causality, Bootstrap, Turkey, Oil Prices, Domestic Prices, PassThrough, Wavelet analysis, Comovement, Energy futures, Agricultural Commodity Futures, Biofuels
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Türkiye ekonomisini çeşitli enerji konuları açısından incelemektedir. Tez farklı metodolojiler kullanılan üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Türkiye'de ekonomik büyümeyi engellemeden enerji etkin politikalar uygulanabileceğini göstermektedir. İkinci bölüm petrol fiyatlarının enflasyona geçişkenliğinin düzeyini ve zaman içindeki seyrini incelemektedir. Bulgular Türkiye'de petrol fiyatlarının enflasyona geçişkenliğinin zaman içinde arttığını işaret etmektedir. Üçüncü bölüm enerji politikası ile ilgili meseleler açısından önemli olan emtia gelecek sözleşme fiyatları arasındaki bağlantılar üzerinde, biyoyakıtların etkisini incelemektedir. Bulgular biyoyakıtlar üzerinden ortaya çıkan bir kanalın, aralarındaki korelasyonu arttırmak suretiyle muhtamelen enerji ve tarımsal emtialar arasında ilişkilere neden olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Turkish economy with respect to a number of energy related issues. It is comprised of three chapters, each utilizing a different methodology. Chapter One shows that Turkey has room for implementing energy efficiency policies without hampering economic growth. Chapter Two examines the level and the evolution of oil price pass-through over time. The findings indicate that oil price pass-through to domestic prices in Turkey increases over time. Chapter Three investigates the role of biofuels in commodity futures price linkages, which is relevant to energy policy issues in Turkey. The findings shows that a channel through biofuels has probably caused links between energy and agricultural commodities by increasing the correlation between them.