Öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin liderlik stilleri ve okul imajı
Schools principals' leadership styles and school image according to teachers' opinions
  1. Tez No: 369282
  2. Yazar: AKKENT GENÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal imaj, liderlik stilleri, okul yöneticilerinin liderlik stilleri, ilkokul, Anadolu ve meslek liselerinin kurumsal imajı, Organizational Image, School Principals' Leadership Styles, Elementary, Anatolian and Vocational High Schools' Organizational Image
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelecek nesilleri yetiştirme ödev ve sorumluluğunu üstlenen okulların toplumsal boyutta nasıl bir imaja sahip olduğu okulların hem fiziki hem de sosyal çevreleri ile kurdukları ilişkilere bağlıdır. Bu anlamda da okulların gerek akademik gerekse fiziki ve toplumsal algılanmalarının son derece iyi yönetilmesi gerekmektedir. Okul müdürleri okullarının başarıları kadar başarılı imaj yönetimlerinden de sorumlu oldukları için günümüz hızla değişen teknoloji ve bilgi çağında dönüşümcü liderlere ihtiyaç bulunduğu giderek daha fazla hissedilmektedir. Başarılı liderler ile kamuoyunun güven ve desteğini de alan okullar hem kurumsal amaçlarını gerçekleştirecek hem de başarılı imaj oluşumuna önemli katkı sağlayacaklardır. Bu çerçevede; İstanbul İli Ataşehir ilçesinde yer alan kamu ilkokul, Anadolu ve meslek lisesi okullarında görevli öğretmenlerin çalıştıkları okula yönelik görüşlerine dayalı olarak okul müdürlerinin liderlik stilleri ile kurumsal imaj arasındaki ilişkiyi saptamaya çalışılmıştır. Bu amaçla Ataşehir ilçesinde bulunan 28 ilkokul,4 Anadolu Lisesi ve 8 meslek lisesinde bulunan tabakalı örneklem yoluyla seçilen 350 katılımcının görüşleri alınmıştır. Veriler PASW 18.0 programında analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlardan bazıları aşağıda sunulmuştur. a)İlkokul ve lise öğretmenleri okul müdürlerini yüksek düzeyde dönüşümcü olarak değerlendirmiştir. b) Her iki okul türünde de öğretmenlerin okul imajına ait görüşleri orta düzeyde çıkmıştır. c)Yöneticilerin dönüşümcü liderlik stili ile okul imajı arasında orta düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. d) Demografik özelliklerine göre ise erkek öğretmenlerin okul müdürlerini kadın öğretmenlere göre daha yüksek oranda dönüşümcü bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. e) Öğretmenlerin demografik özelliklerinin okul imajı ile ilişkisi incelendiğinde ise erkek öğretmenlerin ve 21 ve üstü kıdem yılı bulunan öğretmenlerin daha olumlu okul imaj görüşüne sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Image of the schools, which are responsible for nurturing next generations, is related to their relations with both social and physical environment. Therefore, how they to be perceived should be administrated well. Because principles are as responsible as academic achievements for image management, it is clear that transformist leaders are more needed in this rapidly-changing world. Schools that have successful leaders and public support and thrust will both achieve their purposes and create a successful image. In this sense, this study was done in order to figure out the relationship between how the teachers view their schools' principles' leadership styles and the school image in the 28 public elementary schools, 4 Anatolian high schools and 8 vocational high schools with 350 participants in Ataşehir, İstanbul. The data was analyzed by PASW 18.0 software. It is concluded that: a) School principals are perceived as transformist leaders instead of transactional leaders. b) In both school types, teachers' opinions about their school is fair. c) It is revealed that there is a fair relationship between principles' transformist leadership styles and the schools' image. d) By demographic characteristics, men teachers tend to see the principles as transformational leaders more than women ones. e) When school image and teachers demographic characteristics were analyzed, it is revealed that men teachers and the teachers who serve more than 21 years have more positive school image perception.