Finansal serbestleşme, finansal krizler ve Türkiye örneği
Financial liberalization,financial crises and the case of Turkey
- Tez No: 369286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM ÇAKMAK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Serbestleşme, Finansal Krizler, Türkiye Ekonomisi, Ekonomik Büyüme, Financial Liberalization, Financial Crises, Turkish Economy, Economic Growth
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin küreselleşme dalgası ile sermaye hareketlerinde serbestleşmeye gitmesi gelişmekte olan ülke ekonomilerini de özellikle 1980'lerden sonra finansal serbestleşme yönünde adımlar atmaya zorlamıştır. Sermaye piyasalarının tamamen kontrolden bağımsız hale gelmesi ve serbestleşmenin giderek önem kazanması ülkelerin bağımsız bir şekilde iktisat politikalarını uygulamasına izin vermemiş bunun yanı sıra ülkeler ekonomik krizle karşı karşıya kaldığında bile uluslararası fonlar tarafından kurtarılmaya çalışılmıştır. Türkiye ekonomisinde finansal serbestleşme sürecinin temelleri 24 Ocak 1980 Kararları ile atılmıştır. Finansal reformlara her geçen yıl yenileri eklenmiş ve 1989 yılında 32 Sayılı Karar'la birlikte dış finansal serbestleşmeye geçilmesi ile birlikte gelişmeye çalışan ülke ekonomisi pek çok finansal istikrarsızlık ve finansal krizle mücadele etmeye başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde 1980 sonrasında uygulanan finansal serbestleşme politikalarının büyüme üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde finansal serbestleşmenin teorik çerçevede yaklaşımları ve çeşitleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Türkiye ekonomisinin finansal serbestleşme ile sınavı değerlendirilmiştir. Burada özellikle gerçekleşen finansal serbestleşmeye yönelik reformlar ve reformlar sonrası gerçekleşen önemli finansal krizler üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise finansal serbestleşme düzeyi ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki Vektör Otoregresyon yöntemi aracılığıyla modellenmiş ve ulaşılan sonuçlar analiz edilmiştir. Ekonometrik analiz sonucunda finansal serbestleşme ile ekonomik büyüme arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ulaşılan sonuç literatürdeki pek çok çalışma ile bu anlamda paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Developed countries' economies has started to liberalize their capital movements by globalization wave as well as developing countries' has forced to take decision about financial liberalization especially after the 1980's. Liberalization of capital markets has started to be independent exactly without controlling and liberalization has became important gradually. So this makes that countries could not carry out their economic policies independently as well as countries faced with economic crises even when they were rescued by international funds. Financial liberalization of Turkey's economy's has laid the foundation with 24th January 1980 decisions. New ones added each year to financial reforms and in 1989 after stepping into external financial liberalization with the Dec. No. 32 developing country's economy has started to struggle many financial instability problems and financial crises. The purpose of this study to analyze the impact of financial liberalization policies, which is implemented in Turkish economy after 1980 on economic growth. In the first chapter, theoretical approches to financial liberalization and types of financial liberalization has been focused on. In the second chapter the exam with the financial liberalization of Turkey's economy is evaluated. Here especially the reforms of financial liberalization and important financial crises which took place after reforms has been focused on. In the last part, the relationship between level of financial liberalization and economic growth has been modelled with Vector Autoregression method and the achieved results has been analyzed. As the result of the econometric analysis; a negative relationship between financial liberalization and economic growth has been detected. The achieved results have shown parallels in this sense with many studies in the literature.