Türkiyede bankacılık sektörü dış kaynak kullanımı ve ülke içindeki kredilere etkisi
Foreing capital usage of the banking sector in Turkey and its effect on domestic credit
  1. Tez No: 369314
  2. Yazar: SELDA ÖZTOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Kredi, Borçlanma, Bank, Credit and Barrowing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bankacılık sektörünün finans sistemi içerisindeki rolü her geçen gün artmaktadır. Bankaların en önemli özellikleri finansal sisteme fon sağlamlarıdır. Bankalar bu özelliklerini kredi aracılığı ile gerçekleştirirler. Bankaların kaynak ihtiyacı ise uluslararası piyasalardan borçlanma araçları yolu ile sağlanmaktadır. Bu çalışma Türkiye‟de bankacılık sektörünün gelişimi ve sektörün sağladığı yabancı kaynakların ülke içerisindeki kredilere etkisinin incelenmesine yöneliktir. Çalışmada 2000-2013 yıllarına ait yurt içi kredi hacmi, yurt dışı borçlanma ve gayri safi milli hasıla verileri kullanılmaktadır. Verilerin analizi için VAR modeli uygulanmıştır. Ayrıca granger nedensellik, etki tepki fonksiyonları ve varyans ayrıştırması metodları ile analizler yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Banking sector‟s role is increasing in financial sektör with each passing day. The most important facility of Banks supply fund to financial system. Banks make this facility with through credit. The needs resource of Banks are provided with through barrowing from international markets. This study, evolution of banking sector in Turkey and is provided by sector of foreign resources effects to credits in country. In Study , domestic credit volüme, oversea indeptment and gross domestic product‟s data are used between 2000-2013 years. VAR model is applyed for analysis of data. Moreover, analysis are done from granger casuality test, impulse-response analysis and varyans analysis.