İkiz açıklar hipotezi: Türkiye uygulaması (1998-2013)
The twin deficits hypothesis: The case of Turkey (1998-2013)
- Tez No: 369315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BASKONUŞ DİREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkiz Açıklar Hipotezi, kamu harcamaları, Cari işlemler açığı, bütçe açığı, Twin deficits hypothesis, public spending, current account deficit, budget deficit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ekonomi literatüründe son yıllarda tartışma konusu olan konulardan birisi makro ekonomik denge sorunudur. Makro ekonomik denge iç ve dış dengenin birlikte sağlanması olarak ifade edilmektedir. İç denge bütçe dengesi, dış denge de cari işlemler dengesi temsilen gösterge olarak alınmaktadır. Bu bağlamda ikiz açıklar hipotezi bütçe ve cari işlemler açıklarına ilişkin görüşleri 1980'lerden günümüze kadar tartışma konusu olmuştur. İkiz açıklar hipotezi, bütçe açıkları ile cari işlemler açıkları arasında tek yönlü ve pozitif nedensellik ilişkisi olarak kabul edilmektedir. Yani bütçe dengesinde ortaya çıkan şokların cari işlemler dengesi üzerinde etkili olduğu savunulmaktadır. İkiz açıklar hipotezine savunan Keynesyen görüşe karşı olan Ricardocu yaklaşım bütçe ve cari açık arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını iddia etmektedirler. Bu çalışmada ikiz açıklar hipotezinin geçerliliğini 1998(1)-2013(2) dönemleri arasında geçerli olup olmadığını irdelemeye çalıştık. Bütçe açıklarının cari işlemler açıkları üzerinde etki olup olmadıklarını araştırmak için Johansen eşbütünleşim analizi, Hata düzeltme modeli ve Granger nedensellik testi metotları uygulanmıştır. Ampirik bulgulara göre ikiz açıklar hipotezinin öne sürdüğü bütçe açıkları ve cari açıklar arasındaki pozitif ve tek taraflı ilişki tespit edilememiştir. Ancak bütçe açıklarının cari işlemler açığını iyileştirdiğine ilişkin bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the topic of discussion in the literature that one of the issues is the problem of macro-economic stability. Macroeconomic stability is provided with internal and external balances are expressed as. Internal balance the budget balance, the external balance of the current account balance is taken as representing the index. In this context, the twin deficits hypothesis opinions regarding the budget and the current account deficit from 1980 to the present has been the subject of debate. Twin deficits hypothesis, budget deficits and current account deficits and a positive one-way causal relationship is considered. So in the budget balance of shocks on the current account balance has been advocated to be effective. Twin deficits hypothesis against the defending Keynesian view of the Ricardian approach that there is any relationship between these two open claim. In this study, the validity of the twin deficits hypothesis is valid between 1998(1)-2013(2) period, we try to explore. Budget deficits on the current account deficit to investigate whether the effects Johansen cointegration analysis, error correction model and Granger causality test methods were applied. According to empirical evidence suggests the twin deficits hypothesis budget deficits and current account deficits could not be reached between the positive and one-sided relationship. However, the budget deficit has a positive impact on the current account deficit has reached the conclusion.