Kısa barsak sendromlu ratlarda kök hücre tedavisi: Deneysel çalışma
Stem cell therapy in rats with short bowel syndrome : An experimental study
  1. Tez No: 369876
  2. Yazar: MURAT KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kısa barsak sendromu, kök hücre, barsak adaptasyonu, short bowel syndrome, stem cell, intestinal adaptation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, kısa barsak sendromu oluşturulan sıçanlarda kök hücre tedavisinin etkisi araştırıldı. Her grupta 18 sıçan olacak şekilde iki grup oluşturuldu. Grup 1; fosfat buffer saline( PBS) grubu ve Grup 2; kök hücre grubu olarak planlandı. Bütün sıçanlarda, Treitz' in 5 cm distali ile ileoçekal valvin 10 cm proksimali arasında kalan ince barsak rezeke edilerek kısa barsak sendromu( KBS) oluşturuldu. PBS grubunun kalan ince barsak duvarına, jejunum ve ileuma ayrı ayrı, kök hücre içermeyen PBS verilirken; diğer gruba aynı miktarda kök hücre içeren PBS verildi. Tüm sıçanlar ameliyat günü ve sacrifye edilen ameliyat sonrası 7.günde tartıldı. Kök hücre verilen KBS grubunda, diğer gruba göre kilo kaybı daha az oldu. Geride kalan barsakta uzama ve barsak çapında artma kök hücre grubunda diğer gruba göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. İntestinal adaptasyonun parametreleri olarak kabul edilen villus yüksekliği, kript derinliği, mukozal kalınlık, mitoz ve goblet hücre sayıları kök hücre verilen KBS grubunda daha yüksek bulundu. Bu çalışmada oluşturulan KBS modelinde kök hücrenin barsak adaptasyonunu olumlu yönde etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to search the effects of stem cell therapy in rats with short bowel syndrome (SBS). Rats were divided into two groups that each group included 18 rats. Group 1 was be planned as phosfate buffered saline (PBS) group ( not applying stem cell therapy) and Group 2 as stem cell group. In all rats have been occured short bowel syndrome with resection of the proximal small bowel from a point 5 cm distal to the ligament of Treitz to a point 10 cm proximal to the ileocecal valve. In PBS group only PBS ( not containing stem cell) was given to the residuel small intestine wall both jejenum and ileum while at the same amount of PBS that containing stem cell was given to the stem cell group. Rats were sacrificied on the 7th day after SBS operation. All rats were weighed on the SBS operation day and 7 days later. In the stem cell group, weight loss was found to be less than the PBS group. Compared to PBS group, the lenght and diameter of the residual intestine increased statistically significant in the stem cell group. In the stem cell group villus height, crypt depth, mucosal thickness, mitosis and the number of goblet cells that known as parameters of intestinal adaptation increased statistically significant. In this study we observed that stem cells affected positively intestinal adaption in the short bowel syndrome model