Kısa barsak sendromu oluşturulan ratlarda hiperbarik oksijen tedavisinin intestinal adaptasyon üzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
The affect of hyperbaric oxygen therapy on intestinal adaptation in rats with short bowel syndrome
- Tez No: 267253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. B. İLKER BÜYÜKYAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kısa Barsak Sendromu, İntestinal Adaptasyon, HiperbarikOksijen Tedavisi, Short Bowel Syndrome, Intestinal Adaptation, Hyperbaric OxygenTherapy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yetersiz barsak uzunluğundan ya da özel fonksiyonları olan barsakbölümlerinin kaybından kaynaklanan ve malabsorpsiyona ait sorunları taşıyanpatolojiler zinciri olan kısa barsak sendromu (KBS), gerek çocuk ve gerekse erişkinhastalarda, çoğu zaman uzun dönem takip ve tedavi gerektiren önemli bir sorundur.Bu sendromda barsaklardaki emilim yüzeyi azalarak yaşamı devam ettirici temelbesin maddelerinin canlı organizma tarafından alınamamasına bağlı birbiri ile ilişkiligastrointestinal ve sistemik değişiklikler söz konusudur. KBS'lu hastaların yaşamsüreleri ve beslenmeleri geride kalan barsakların uzunluğu ve adaptasyonyetenekleriyle yakından ilişkilidir. Bu tezin amacı, kısa barsak sendromu oluşturulanratlarda hiperbarik oksijen tedavisinin intestinal adaptasyon üzerindeki etkinliğininaraştırılmasıdır.Bu amaçla toplam 40 adet wistar rat, sham operasyonu (laparotomi +transeksiyon/anastomoz) yapılan grup ve deneysel olarak kısa barsak sendromuoluşturulan grup olarak sınıflandırıldı. Her bir grup kendi içinde hiperbarik oksijentedavisi verilen / verilmeyen gruplar olarak sınıflandırıldı. Postoperatif 3. günbaşlanan hiperbarik oksijen tedavisi; 4 gün boyunca, %100 oksijen 2.8 atm basınçta,günde 2 defa 90 dakika uygulandı. Postoperatif 7. günde rezeksiyon yapılarak ileum,jejunum, kolon örnekleri %10 formalin içinde korundular.Jejunum, ileum ve kolon preparatları; proliferasyon indeksi, apopitozisindeksi ve mukozal hasarın derecesi açısından değerlendirildi. İstatistiksel analizTanımlayıcı İstatistiksel Testler, OneWay-ANOVA ve Ki-Kare testleriyle yapıldı.Günümüzde medikal ve cerrahi tedaviye alternatif çeşitli tedavi yöntemleridenenmektedir. Bu tedavilerde hedeflenen sonuç hastanın enteral yol ile metabolikgereksinimlerini karşılayabilir duruma gelmesidir ve bu da intestinal adaptasyonabağlıdır. Sonuç olarak, yaptığımız çalışmada HBOT intestinal adaptasyonu olumluolarak etkilemiştir ve KBS'lu olgularda yardımcı tedavi aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Short bowel syndrome (SBS), which is caused by inadequate bowel length orloss of the bowel sections with special function, is the chain of pathologiescontaining malabsorption problems. It is a serious problem that often requires longterm follow-up and treatment for both children and adults. In this syndrome, there areinterrelated gastrointestinal and systemic changes due to decreased intestinalabsorption surface that causes deficiency of vital nutritional elements in liveorganism. It is obvious that survival and nutrition are dependent on bowel length andintestinal adaptation in patients with SBS. The aim of this thesis is to investigateeffectiveness of hyperbaric oxygen therapy on intestinal adaptation in rats with SBS.For this purpose, 40 Wistar albino rats were divided into two groups as shamoperated(laparotomy plus transection/anastomosis) and short bowel, and twosubgroups were identified for each group as given hyperbaric oxygen therapy(HBOT) or not given. HBOT, which was started on the postoperative 3rd day, wasapplied with 100% oxygen at 2.8 ATA pressure 2 times a day for 90 minutes for 4days. Sacrification was performed on the postoperative 7th day, and jejunal, ileal andcolonic specimens were obtained from all groups and then all of the specimens wereput into 100% formaline solution. Histopathological investigations were performedto evaluate proliferation index, apoptosis index and degree of intestinal mucosaldamage. Statistical analyzes were made by descriptive statistical tests, one-wayANOVA and Chi-Square tests.Today, various treatment methods are being tested in addition to conventionalmedical and surgical treatment for SBS. The expected result of such studies is to gainability to provide metabolic necessity of the patients via enteral nutrition which isdependent on intestinal adaptation. In conclusion, HBOT has a positive effect onintestinal adaptation in our study; we suggest that HBOT may be used as analternative treatment method in patients with SBS.