Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde preterm ve term bebeklerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz salgılayan gram negatif mikroorganizma enfeksiyonları
ESBL producing gram negative bacteria infections among term and preterm newborns in neonatal intensive care unit
- Tez No: 369880
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ZAFER ECEVİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: GSBL, yenidoğan, risk faktörleri, antibiyogram, ESBL, neonate, risk factors, antibiograma
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Dr. Özgür ÖZÇEREZCİ. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde preterm ve term bebeklerde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz salgılayan Gram negatif mikroorganizma enfeksiyonları AMAÇ; Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde preterm ve term yenidoğanlarda GSBL (+) mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların sıklığı, enfeksiyon lokalizasyonlarının belirlenmesi, gebelik haftası ve doğum ağırlığı ile ilişkisinin belirlenmesi, mortalite oranının ve üreyen mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık paternlerinin saptanmasıdır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmaya Haziran 2005-Haziran 2013 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 75 yenidoğan dahil edildi. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde en az iki gün takip edilmiş olması ve kültürde GSBL (+) mikroorganizma üremiş olması çalışmaya alınma kriterleri olarak belirlendi. BULGULAR: Bakteriyemi (%33,0), idrar yolu enfeksiyonu (%32,2) ve pnömoni (%27,8) en sık saptanan ilk üç enfeksiyon idi. K. pneumoniae, E. coli, K. oxytoca'nın cinsiyete göre dağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Kültürde gerçekleşen üremenin %93,ü (n=107) doğumu takiben ilk 7 günden sonra idi. Amoksisilin-klavulonat, ampisilin ve ampisilin-sulbaktam antibiyotiklerine duyarlılığı bakılan bakterilerin tamamının bu antibiyotiklere karşı“dirençli”, karbapenem grubu antibiyotiklere karşı ise tamamının“duyarlı”olduğu tespit edildi. GSBL (+) bakteri enfeksiyonundan önce antibiyotik kullanımı hastaların %76'sında (n=57) vardı. GSBL (+) bakteri enfeksiyonundan önce hastaların % 56' sında (n=32) en az iki antibiyotik kullanılmış olduğu saptandı. Eşlik eden hastalık ve kateter kullanılması ile klinik sonuç arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p = 0,001 ve 0,009). 2010 yılı ve öncesinde en sık izole edilen GSBL (+) bakteri K. pneumoniae iken, 2010 yılından sonra E. coli'nin en sık etken olarak karşımıza çıktığı saptandı. Sonuç olarak; Geniş spektrumlu antibiyotiklerin dikkatli kullanılmaması nedeni ile tedavisi pahalı ve güç hastane enfeksiyonlarına neden olan GSBL (+) bakteri enfeksiyonlarının sıklığı artmaktadır. Bu enfeksiyonlarda risk faktörlerinin saptanması için geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite'sinde GSBL (+) microorganizmalar ile enfekte hastalar izole edilmeli ve ayrıntılı sürveyans çalışmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dr.Özgür ÖZÇEREZCİ. ESBL producing gram negative bacteria infections among term and preterm newborns in neonatal intensive care unit OBJECTIVES: To assess the incidence of ESBL-producing microorganism infections, and relationship with localization of infection, birth weight, gestational age, antibiotic susceptibility pattern and mortality among preterm and term neonates in neonatal intensive care unit. MATERIAL and METHODS: In this retrospective study, patient population was consisted of 75 newborns, hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit at Baskent University Hospital between June 2005 and June 2013. Patients with positive cultures for ESBL producing microorganism were included the study. Other inclusion criteria was at least 2 days monitoring in the Neonatal Intensive Care Unit RESULTS: The three most frequent types of infection in patients were bacteremia (33.0%), urinary tract infection (32.2%) and pneumonia (27.8%). No statistically significant difference was determined in the distribution of K. pneumoniae, E. coli and K. oxytoca according to gender. The majority of the culture growth (n=107, 93.0%) was positive after first 7 days of life. All isolated microorganisms were resistant to amoxicillin-clavulanate, ampicillin and ampicillin-sulbactam but sensitve to carbapenem group antibiotics. Antibiotic usage history was determined in 76% (n = 57) of patients . A statistically significant relationship was determined among clinical outcome, concomitant disease and catheter usage (p = 0.001 and 0.009). K. pneumoniae was the most fequently isolated pathogens before 2010, E.coli was the most frequent infectious agent after 2010. CONCLUSIONS: There is a relation between widespread, uncontrolled usage of broad spectrum antibiotics and high incidence of life treatening ESBL producing microorganism infection. Larger scale studies are needed to identify the relationship and risk factors for ESBL+ microorganism infections. To prevent nosocomial infections patients in the Neonatal Intensive Care Unit must be isolated and kept under detailed surveillance.