Preterm bebeklerde postnatal 1. günde el ve el başparmak postür analizi
The analysis of hand and thumb postures of preterm infants at the first postnatal day
- Tez No: 369881
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN TARCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Preterm yenidoğan, el postürü, başparmak postürü, nörogelişim, gebelik haftası, Preterm newborns, hand posture, thumb posture, neurodevelopment, gestational age
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Büyümenin hızlı olduğu geç intrauterin ve erken postnatal periyod, preterm bebeklerde nörogelişim açısından önemlidir. Bebeklerde postür özellikleri, kas iskelet sistemi ve nörolojik sistemin gelişimi ve koordinasyonu ile ilişkilidir; bu nedenle nörogelişimi gösteren bulgulardan biridir. Preterm bebeklerde el ve el başparmak postürü, normal dağılımı, gelişimi ve değişimi ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada preterm bebeklerde postnatal 1. günde el duruşlarının değerlendirilmesi, gebelik haftalarına göre el ve başparmak duruş özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, 37 hafta altında doğan 190 preterm bebeğin postnatal ilk 24 saat içinde anne sütü veya formula ile herhangi bir beslenmeden 30-60 dakika sonra uykuda ve moro refleksi ile uyarıldıktan sonra uyanık halde el ve başparmak fotoğrafları çekildi. Fotoğraflar birbirinden bağımsız iki kişi tarafından değerlendirildi. El ve başparmak duruşları sınıflandırıldı. Her iki elde de açık el pozisyonu olan bebeklerin gebelik haftası daha küçük, kısmi ve tam yumruklama duruşu olan bebeklerin gebelik haftaları daha büyük bulundu. Başparmak el parmakları yanında duruşu olan bebeklerde, gebelik haftası küçük olup bu fark sağda anlamlı bulundu. Gebelik haftalarına göre gruplandırdığımızda gebelik haftası 29 hafta altında olan bebeklerde her iki eldeki simetrik duruşun daha fazla olduğu görüldü. Bu sonuçlar bize değişik gestasyonel haftalarda doğan bebeklerin farklı nörogelişim evrelerine göre farklı el postür özelliklerine sahip olduğunu gösterdi. El ve başparmak duruşunun gözlemlenmesi ve fizik incelemenin önemli bir bulgusu olarak kaydedilmesinin gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Late intrauterine and early postnatal period is important for neurodevelopment in preterm infants, because of the rapid growth. Infant posture is associated with the development and coordination of musculoskeletal and neurologic systems. Infant posture is also one of the findings which shows neurodevelopment in preterm infant. There are no adequate and well-controlled studies on exchange hand and thumb posture, normal distribution and development in preterm infants. This study aims; evaluation of hand postures and defining features of the hand and thumb posture according to gestational age at first postnatal day of the preterm infants. In our study, 190 preterm infants who were born before the 37 weeks, hand and thumb were photographed after 30-60 minutes of breast milk or formula intake and any nutrition in a quiet environment (asleep period) and after stimulation with moro reflex (awake period). Two people evaluated images independently. Hand and thumb postures were classified. Both hands of the infants with smaller gestational age were open positions. It was found that the babies with incomplete and complete fisting stance had greater gestational age. The thumb position was placed by the side of other fingers in infants of smaller age. This difference was significant at right hand. When we classified the infants according to their gestational age; babies whose gestational ages were less than 29 weeks tend to have more symmetrical posture in both of their hands. These results showed that the infants, who were born at different gestational weeks and also different stages of neurodevelopment, had dissimilar characteristics of the hand postures. We believe that observing and recording hand and thumb postures are an important part of physical examination in preterm infants.