Helicobacter pylori gastritinde fekal kalprotektin düzeyi
Fecal calprotectin in helicobacter pylori gastritis
  1. Tez No: 369879
  2. Yazar: ÖZLEM YÜKSEL YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÖZÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori, fekal kalprotektin, gastrit, H. pylori, fecal calprotectin, gastritis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Yurtsever, Ö. Helicobacter pylori gastritinde fekal kalprotektin düzeyi, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2014. Çocuklarda kronik gastritin en önemli sebebi Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu olup, H. pylori tanısında en güvenilir yöntem endoskopik gastrik biyopsilerde mikroorganizmanın gösterilmesidir. Fekal kalprotektin, barsak mukozasında oluşan inflamasyonu yansıtan objektif ve invazif olmayan bir belirteçtir. Özellikle inflamatuvar barsak hastalıkların tanısında ve takibinde, endoskopi ihtiyacını belirlemek ve hastalık şiddetini göstermek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Fekal kalprotektinin üst gastrointestinal sistem hastalıklarıyla ilişkisini gösteren yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Kasım 2013 ve Mayıs 2014 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilimdalı ve Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Bölümlerine üst gastrointestinal sisteme ait olabilecek yakınmalarla başvuran ve endoskopi kararı verilmiş olan 89 hastaya fekal kalprotektin düzeyi tayini yapılmıştır. Hastalardan endoskopi sırasında alınmış olan gastrik biyopsiler değerlendirilmiş, H. pylori pozitifliği saptanan 51 hastanın (%57) fekal kalprotektin düzeyleri, negatif olan grupla karşılaştırılmıştır. H. pylori pozitifliği saptanan grupta fekal kalprotektin ortalaması 74.8 µg/g, negatif grupta 52.7 µg/g olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.039). Gastritlerin derecelendirilmesinde kullanılan Güncellenmiş Sydney sınıflamasına göre aktivite ve inflamasyon şiddetleriyle fekal kalprotektin düzeyi arasında ilişki kurulamamıştır (p>0.05). H. pylori pozitifliği olan grupta ortalama fekal kalprotektin değerleri daha yüksek bulunmuştur; ancak H. pylori pozitifliğini tespit etmede testin sensitivitesi ve spesifisitesi düşük olup, H. pylori gastriti tanısında fekal kalprotektin düzeyi ölçümü rutin olarak önerilemez.
Özet (Çeviri)
Yurtsever, Ö., Fecal calprotectin in Helicobacter pylori gastritis, Baskent University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara, 2014. Helicobacter pylori (H. pylori) is the most important cause of chronic gastritis in children, and the most valid method in diagnosis of H. pylori is demonstrating the microorganism in endoscopic gastric biopsies. Fecal calprotectin is an objective and non-invasive marker showing the inflammation of the intestinal mucosa, especially in diagnosis and management of inflammatory bowel diseases. Fecal calprotectin is also widely used to determine the requirement of endoscopy and severity in inflammatory bowel diseases. There are few studies showing the relationship between fecal calprotectin levels and upper gastrointestinal diseases. Children who applied to Pediatric Gastroenterology Departments of Baskent University, Faculty of Medicine and Dr. Sami Ulus Obstetrics, Children's Health and Diseases, Training and Research Hospital between November 2013 and May 2014 were evaluated. Fecal calprotectin test was performed to 89 patients who underwent upper gastrointestinal endoscopy. Endoscopy results and reports of gastric antral biopsies of the patients were evaluated, fecal calprotectin levels of H. pylori positive 51 patients (57%) and negative patients were compared. Mean fecal calprotectin levels were 74.8 µg/g and 52.7 µg/g in H. pylori positive and negative groups, respectively. The difference was statistically significant (p=0.039). Activity and inflammation degrees according to The Updated Sydney Classification were not related with fecal calprotectin levels (p>0.05). Fecal calprotectin levels are higher in H. pylori positive group, but the sensivitiy and the specificity of the test are low, therefore routine measurement of fecal calprotectin levels in diagnosis of H. pylori gastritis is not advisable.