Epidural mesafe ölçümünün travmatik lomber ponksiyonları önlemedeki önemi
The importance of epidural distance measurement to prevent traumatic lumbar punction
  1. Tez No: 369957
  2. Yazar: EMRE ÖZDAMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber ponksiyon, Travmatizasyon, Epidural mesafe, Lumbar Puncture, Traumatization, Epidural depth
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET AMAÇ: Lomber ponksiyon (LP) bazı hastalıklarda tanı için ve bazı hastalıklarda da tedavi için sıkca kullanılan bir işlemdir. İşlem sırasında travmatizasyon istenmeyen bir komplikasyondur ve teşhis ve tadavide sıkıntıya neden olur. Bu çalışmada LP öncesi epidural mesafe ölçümünün travmatizasyon oranlarına olan etkisi prospektif olarak araştırıldı. YÖNTEM:Çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil polikliniğine başvuran ve menenjit ya da ensefalit şüphesi ile LP yapılması planlanan hastalar alındı. Hastalar geliş sırasına göre rastgele tek ve çift olarak 2 gruba ayrıldı. 1. Gruba (tek) Ultrasonografi (USG) ile epidural mesafe ölçülerek , 2. Gruba (çift) isekonvansiyonel yöntemle LP yapıldı. LP yapılacak bölge (L4-L5) cildinden epidural aralığa kadar olan mesafeleri (epidural mesafe) ultrasonografik olarak longitudinal medyan olarak deneyimli bir radyolog tarafından ölçüldü. Bu hastalara, ciltten epidural aralığa kadar olan mesafe, tahmini olarak göz önünde bulundurularak tek kişi, 3. yıl Pediatri asistanı tarafından LP yapıldı. LP işlemi sırasında iğnenin stilesi çekildiğinde kan ya da kanlı BOS'un makroskopik olarak görülmesi durumunda işlem travmatik LP olarak değerlendirildi. LP için yenidoğanda 22-gauge stileli spinal iğne ve daha büyük çocuklarda 20-gauge stileli spinal iğne kullanıldı. Bütün hastaların epidural mesafesi aynı radyolog tarafından ölçüldü. BULGULAR: Genel olarak ölçümlü ve ölçümsüz grup birlikte değerlendirildiğinde travmatizasyon oranı % 11,1 olarak bulundu. Travmatizasyon oranı ölçümlü grupta % 7,9, ölçümsüz grupta % 14,2 idi. İki grup arasında travmatizasyon açısından yüzdelik oran açısından farklılık olmasına rağmen istatistiki olarak farklılık yoktu ( p>0.05). Hastalar 0-5 yaş , 5-10 ve 10-15 yaş olarak 3 gruba ayrıldığında en fazla travmatizasyon oranına 0-5 ve 5-10 yaş aralığındaydı ( %42,9). Menenjit tanısı konulan toplam 61 hastadan 41'i ( % 67,2) erkek, 20'si (% 32,8) kız cinsiyettendi, erkeklerin kızlara oranı (E/K=2) idi. Menenjit tanısı konulan erkek ve kızların oranları arasında istatistiki fark saptanmadı ( p=0,308). SONUÇ: Çalışmamızda LP'larda epidural mesafe ölçümünün istatistiki olarak olumlu etkisi gösterilemesede, travmatizasyon oranlarını azalttığını düşünüyoruz. Bu konuda daha geniş populasyonları kapsayan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Lumbar puncture (LP) is a procedure that is used for the diagnos is and also for treatment of certain disease. Traumatization is an undesirable complication during the procedure and cause difficulties in diagnosis and treatment of diseases.In this study, the effectivity of epidural depth measurement to decrease the traumatization rate before lumbar puncture were prospectively investigated. Methods:This study took place in Kahramanmaraş Sütçü Imam University Medical Faculty. Children who were admitted to the pediatric emergency department with suspected meningitis or encephalitis were included tot he study. Considering the order of admission to hospital patients randomly divided into 2 groups as single and double. Lumbar puncture was performed after measuring epidural depth by ultrasonography ( USG) for group 1 patients and by conventional method for group 2 patients. Distance from the skin of the region to do a LP (L4-L5) to the epidural space was measured by an experienced radiologist as median longitudinally. In group 1 patients, LP was made by considering USG measurement as estimated. All LP's were performed by the same assistant of pediatrics who was at this department for three years. Lumbar Puncture was considered traumatic if blood or bloody cerebrospinal fluid was seen after LP needle stylet is pulled. 22 gauge spinal needle with stylet was used for newborns, 20 gauge spinal needle with stylet was used for older patients. All patients epidural depths was measured by the same radiologist. Conclusion:Even significant positive effect of epidural depths measurement before LP'sare not demonstrable statistically in our study, we think that this process would reduce the rate of traumatization. In this regard further studies done with more patient sare needed.