Gastrik adenokarsinomlarda MUC1, MUC5AC, HER2 ve HIF1α'nın prognostik önemi
Prognostic significance of MUC1, MUC5AC, HER2 and HIF1α in gastric adenocarcinomas
- Tez No: 369958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÇIRALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Gastric adenocarcinoma, HER2, HIF1α, MUC1, MUC5AC
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Gastrik adenokarsinom, tüm çalışmalara ve tedavi protokollerine rağmen dünya genelinde kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Çalışmamıza, 2006‒2012 yılları arasında Kahramanmaraş Sütçüİmam Tıp Fakültesi patoloji arşivinde gastrik adenokarsinom tanısı almış 40 rezeksiyon ve 20 biyopsi materyali dahil edildi. Bu vakalara ait preparatlar tekrar incelenerek, hasta dosyaları ve ölüm kayıtlarına ait bilgiler saptandı. Vakaların sahip oldukları patolojik parametreler belirlenerek, immünhistokimyasal olarak MUC1, MUC5AC, HER2 ve HIF1α markırları ile ilişkileri ve sağkalım üzerine etkileri araştırıldı. Patolojik parametreler; yaş, cinsiyet, tümör tipi, tümör lokalizasyonu, tümör boyutu, diferansiyasyon derecesi, invazyon derinliği, lenf nodu metastazı ve diseke edilen lenf nodu sayısı, lenfovaskuler invazyon, perinöral invazyon, evre, metastaz ve operasyon tipi olarak belirlendi. Yapılan istatistiksel değerlendirmeye göre; yaş ile metastatik lenf nodu; tümör tipi ile diferansiyasyon; tümör boyutu ile lokalizasyon; invazyon derinliği ile evre ve perinöral invazyon; evre ile metastatik lenf nodu ve lenfovaskuler invazyon; metastatik lenf nodu ile perinöral invazyon; operasyon tipi ile lenf nodu sayısı, lokalizasyon, tümör boyutu, invazyon derinliği tümör tipi gibi patolojik parametrelerin birbiriyle olan anlamlı istatistiksel ilişkisini saptadık. İmmünohistokimyasal olarak yaptığımız çalışmada ise, MUC1 ekspresyonu ile tümör boyutu ve cinsiyet, MUC5AC ekspresyonu ile metastatik lenf nodu ve lenfovaskuler invazyon, HER2 ekspresyonu ile tümör diferansiyasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulduk.Çalışmamızın sağkalım analizlerinde, tümör diferansiyasyonu, lenfovaskuler invazyon, diseke edilen lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu sayısı ve operasyon tipi ile sağkalım süreleri arasında Kaplan-Meiyer yöntemi ve Log Rank testi ile anlamlı sonuç elde ettik. Sonuç olarak, daha fazla sayıda vakanın çalışıldığı araştırmalarla gastrik adenokarsinomlarda, tedaviyi yönlendirmede daha etkin ve daha iyi sağkalım sağlayacak bilgiler saptanacaktır.
Özet (Çeviri)
Gastric adenocarcinoma is second deadly cancer type in the world despite of improving studies and treatment methods. In our study, we scrutinized KSU Hospital's Pathology archives between the years 2006‒2012 for gastric adenocarcinoma events, studied 40 gastric resections and 20 biopsy materials. Preparations for those events were re-examined and information regarding patient files and their death registrations were obtained. Pathological parameters of those events were cleared, their relations with immunohistochemical MUC1, MUC5AC, HER2 and HIF1α markers and those markers influences over survival rates were studied. Pathological parameters were decided according to: age, sex, tumor type, tumor localisation, tumor size, level of differentiation, depth of invasion, lenf node metastasis, number of dissected lenf nods, lenfovascular invasion, perineural invasion, stage, distant metastasis and type of operation. According to statistical evolutions, there are distinguished ties between age and metastatic lymph nodes, tumor type and differentiation, tumor size and localization, depth of invasion and stage and perineural invasion, stage and metastatic lymph node and lenfovascular invasion, metastatic lymph node and perineural invasion, operation type and number oflymph nodes, localization, tumor size, invasion depth and tumor type. There are also meaningful relations between MUC1 expression and tumor size and sex, MUC5AC expression and metastic lymph node and lenfovascular invasion, HER2 expression and tumor differentiation according to our immunohistochemical studies.In our survival analyses, we reached to important result regarding tumor differentiation, lenfovascular invasion, number of dissected lymph nodes, number of metastatic lymph nodes, operation type and survival rate, applying Kaplan-Meiyer method and Long Rank test. In sum, we reached some important points for better treatments and survival rates but, at the same time, we belive that more researches must be conducted to find advanced treatment paths and survival.