Gelişme geriliği olan ve olmayan gebeliklerde serum nesfatin-1 düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 369956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Nesfatin, intra-uterin gelişme geriliği, gebelik, Nesfatin, intrauterine growth retardation, pregnancy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Normal fetal büyüme; genetik olarak önceden belirlenmiş büyüme potansiyeli ile birlikte bu potansiyelin maternal, fetal, plasental ve eksternal faktörler ile ilişkisine bağlı bir süreçtir. Son dönemlerde, intrauterin hayatta fetal büyüme üzerine etkisi olabilecek mediatörler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada; intrauterin gelişme geriliği (IUGG) olan ve olmayan gebeliklerde Nesfatin 1 seviyelerini inceledik. Yöntem: Bu çalışma, Ağustos 2013- Mart 2014 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi (KSÜTF) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. KSÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilmekte olan 18-49 yaş arası ve 28-40. gebelik haftaları arasında tekil gebeliği olan hastalar dahil edildi. IUGG tanısı; yapılan biyometrik ölçümler sonrasında American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) tarafından belirtilen kriterlere göre 10 persentilin altında olması ile tanı konuldu. Çalışma kriterlerini taşıyan 40 IUGG olan ve 40 sağlıklı gebe olmak üzere toplam 80 gönüllü katılımcı dahil edildi. Klinik parametreler olarak anne yaşı (yıl), ağırlığı (kg) ve boyu (cm) ile vücut kitle indeksi (vücut ağırlığı (kg) / boyun karesi (m2) (kg/m2), gravida (adet), parite (adet), Son Adet Tarihi'ne göre gebelik haftası, yenidoğan ağırlığı, persentil değerleri tespit edilerek kayıt altına alındı. Gönüllülerden alınan kan örnekleri 3500 rpm de 10 dakika santrifüj edildikten sonra eppendorf tüplerinde -80 C'de saklanmıştır. Nesfatin-1 serum düzeyleri Enzyme-Linked Immunosorbant Assay yöntemi kullanılarak ng/ml olarak saptanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 16,0 for Windows paket programı ile yapıldı. Gruplar arası (hasta-kontrol) verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney ve ANOVA test 9 kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için P degeri 0,05'in altında ise anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması IUGG grubunda 28,2±4,7 /yıl ve kontrol grubundaki sağlıklı gebelerde 29,4±5,4/ yıl saptanmıştır. Çalışmada; IUGG grubunun ortalama gebelik haftası 36,9±4,7 iken, kontrol grubunda yer alan gebeliklerde ise 37,4±1,1 saptanmıştır. Demografik özellikleri açısından gruplar karşılaştırıldığında, anne yaşı, gravida, parite, gebelik haftası, VKI ve doğum şekli açısından benzer olup, gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Çalışmamızda fetal ağırlıkların karşılaştırılmasında IUGG grubunda fetal ağırlık anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Çalışma ve kontrol grupları serum Nesfatin 1 düzeyleri açısından karşılaştırıldığında, IUGG grubunda yer alan hastalarda maternal serumda ölçülen Nesfatin 1 değerleri (0,094±0,042 ng/ml), kontrol grubunda ölçülen Nesfatin 1 değerlerine (0,069±0,011 ng/ml) göre istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek tespit edildi. Sonuçlar: Çalışmamızda, Nesfatin 1 düzeyinin IUGG tanısı almış olan gebelerde maternal serumda artmış olduğunu saptadık. IUGG'inde Nesfatin 1 seviyesinin kontrol grubuna göre yüksek olarak belirlenmesi, IUGG'inde Nesfatinin rolü olabileceğini akla getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Normal fetal growth is a process depending on genetically predetermined growth potential and its relation with maternal, fetal, placental and external factors. Certain studies have been carried out recently on the mediators that may have effects on fetal growth in intrauterine life. In this study, we have analyzed Nesfatin-1 levels in the pregnancies with and without intrauterine growth retardation. Method: This study was carried out between August 2013 and March 2014 at Sütçü İmam University, in the Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics. The study included the patients between the ages of 18 and 49, with singleton pregnancy of 28-40 weeks and monitored in the Department of Gynecology and Obstetrics, the Faculty of Medicine, Sütçü İmam University. After the biometric measurement, Intrauterine Growth Retardation (IUGR) was diagnosed with a proportion under 10 percentile in accordance with the criteria determined by American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). The study consisted of 80 pregnant women, 40 pregnant patients meeting the criteria of the study and diagnosed with IUGR and 40 voluntary and healthy pregnant women. Following data were obtained and recorded as clinical parameters: maternal age (year), weight (kg), height (cm), body mass index (body weight (kg) / square of height (m2) (kg/m2)), gravida (number), parity (number), pregnancy week according to last menstruation date, weight of the newborn, and percentile values. Blood samples taken from the volunteers were centrifuged in 3500 rpm for 10 minutes, and then they were kept in eppendorf tubes at -80 C°. Nesfatin-1 serum levels were determined as ng/ml by means of Enzyme-Linked Immunosorbant Assay Method. Statistical evaluation of the obtained data was conducted with the utilization of SPSS 16.0 for Windows package 11 program. Mann Whitney and ANOVA test was used in the comparison of the data obtained from both groups (patient-control). In terms of statistical significance, the P values under 0.05 were accepted as statistically significant values. Findings: The average age of the patients included in the study was found to be 28.2±4.7 / year in the group displaying IUGR while this average was determined to be 29.4±5.4/ year in the group of healthy pregnant women. In the study, average pregnancy week of the group of IUGR was found to be 36.9±4; this rate was recorded as 37.4±1.1 in the pregnancies of the control group. When the groups were compared with each other in terms of demographic features, it was observed that the groups had similar characteristics with regards to the maternal age, gravid, parity, pregnancy week, Body Mass Index, and mode of delivery; no significant difference was detected. In our study, after the comparison of fetal weights, it was recorded that the fetal weight in the group of IUGR was significantly lower than the scores in the other group. When the groups were compared with each other in terms of serum Nesfatin-1 levels, it was found that Nesfatin-1 values (0.094±0.042 ng/ml) measured in the maternal serum in the group of IUGR were statistically more significant and higher than the Nesfatin-1 values (0.069±0.011 ng/ml) measured in the control group. Conclusions: In our study, we have recorded that the Nesfatin-1 level increased in the maternal serum in the pregnancies diagnosed with IUGR. The fact that Nesfatin-1 level was found to be higher in the group of IUGR when compared to the control group suggests that Nesfatin may play a role in IUGR.