Kistik fibrozis hastalarından izole edilen pseudomonas aeruginasa suşlarının moleküler tiplendirilmesi
Molecular typing of pseudomonas aeruginosa strains isolated from cystic fibrosis patients
- Tez No: 369976
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DERYA AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, Cystic Fibrosis, colonization, Pulsed Field Gel Electrophoresis, molecular typing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
P.aeruginosa kistik fibrozis (KF) hastalarının solunum yollarında en sık saptanan patojendir ve kronik enfeksiyonları solunum fonksiyonlarında bozulma ve mortaliteyle ilişkilidir. Kronik kolonizasyon/enfeksiyon ortamında KF hastalarının bir örneğinde birden fazla farklı fenotipte P. aeruginosa suşu izole edilebilmektedir. Çalışmamızda kronik kolonize kistik fibrozis hastalarının solunum yolu örneklerinden izole edilen Pseudomonas aeruginosa suşlarının; (1) yıllar içinde uğradığı genotipik değişimin, (2) bir genotipin baskın olup olmadığının ve (3) aynı örnekte izole edilen farklı fenotipte suşlar arasındaki genotipik ilişkinin anlaşılmasını sağlamak üzere Değişken Alanlı Jel Elektroforez (PFGE - Pulse Field Gel Electrophoresis) ile tiplendirilmesi hedeflenmiştir. 20.01.06-12.03.2012 tarihleri arasında incelenmiş olan 11 KF hastasının 109 suşu çalışmaya alınmıştır. Hastalardan birinin suşları (toplam 10 suş) tiplendirilememiştir. Geri kalan 10 hastanın solunum yollarından izole edilen 99 P. aeruginosa suşu PFGE ile tiplendirilme çalışmasına alınmıştır. İzolatların 77'si (%71) tiplendirilmiş ve bunlar 11 farklı kümede yer almıştır. PFGE tipi yıllar içinde değişmeyen dört hastadan ikisinde sadece nonmukoid şuş izole edilmiş olup diğer ikisinde ve birden fazla (en fazla 4) PFGE tipi saptanmış hastalarda mukoid ve nonmukoid suşların birlikte olduğu görülmüştür. Önceleri farklı PFGE tipleri ile kolonizasyonu olan hastalarda zamanla farklı veya önceki suşlardan biriyle kolonizasyonun devam ettiği, bazen de farklı bir suşun zaman zaman görülüp kaybolduğu saptanmıştır. P. aeruginosa'ya en etkili antibiyotiğin piperasilin, piperasilin tazobaktam, tobramisin olduğu görülmüştür. Hastalar arasında baskın bir genotip olmamasına rağmen sonuçlarımız aynı merkezden takip edilen hastalar arasında çapraz enfeksiyon olabileceğini göstermektedir. KF hastalarının epidemiyolojik amaçlı izlemi ve enfeksiyon kontrolünde PFGE tiplendirme çalışmalarının önemli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : Pseudomonas aeruginosa, Kistik fibrozis, kolonizasyon, pulsed-field jel elektroforez, moleküler tiplendirme.
Özet (Çeviri)
P. aeruginosa is the most frequently detected pathogen in the respiratory tracts of patients with cystic fibrosis and its chronic infection is associated with the detoriation of lung function and mortality. During the chronic colonization/infection course, more than one Pseudomonas aeruginosa strains with different phenotypical caharcteristics can be isolated from the same specimen of CF patients. In our study, it was aimed to type Pseudomonas aeruginosa strains isolated from respiratory tract specimens of chronically colonized CF patients by pulsed field gel electrophoresis (PFGE) in order to determine whether there is a presence of genotypic variation over years and a dominant genotype or not; and in order to investigate the genotypic relationship among strains with different phenotype. 109 P. aeruginosa strains isolated from the respiratory tracts of 11 cyctic fibrosis patients between 20.01.06-12.03.2012 were typed by PFGE. 77 (71%) of the isolates could be typed and these strains were grouped into 11 different clusters. From two of four patients whose PFGE type of P. aeruginosa did not change over years, only non-mucoid strains were isolated; where as from the other two patients and from patients whom more than one PFGE type (maximum 4) were detected, both mucoid and non-mucoid strains were isolated. For some of the patients who were colonized with different PFGE types earlier, it was found that sometimes colonization goes on with different or one of previous strains. On the other hand, for some of the patients it as found that a different strain could be apparent for some time and then get lost. Pipperacillin, pipperacillin-tazobactam and tobramycin were found as the most effective antibiotic against P. aeruginosa. Although no dominant genotype was detected among patients; our results show that there is the possibility of cross infection between patients who are followed up at the same center. We think that PFGE typing studies are very important for the epidemiological follow up of CF patients and for infection control.