Hastane personelinde suçiçeği ve hepatit A antikoru prevalansı
Varicella and hepatitis A antibody prevalance in healthcare workers
- Tez No: 370005
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞADİ YENEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık personeli, Hepatit A, Suçiçeği, Prevalans, Health Care Workers, Hepatitis A, Chickenpox, Prevalance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Suçiçeği genellikle çocukluk çağında görülen, erişkinlerde, gebelerde ve bağışıklık yetersizliği olan bireylerde ağır, ciddi komplikasyonlara sebep olabilen, aşı ile önlenebilir bir infeksiyon hastalığıdır. Hepatit A, bütün dünyada yaygın bir hastalık olup özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve hijyen koşullarına uyulmayan toplumlarda daha sıktır. Çalışmamızın amacı; İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli, riskli hasta grubu ile teması olan VZV ve HAV infeksiyonu açısından duyarlı sağlık personeli sayısının belirlenmesi ve sonuçların İnfeksiyon Kontrol Komitesi ve aşı çalışmalarına veri teşkil etmesini sağlamaktır. Transplantasyon Ünitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İnfeksiyon Hastalıkları Anabili Dalı'nda çalışan bağışıklığı baskılanmış hasta ile temasta olan sağlık personelinin serumları çalışmaya alınmıştır. Şubat 2013 – Mayıs 2013 tarihleri arasında örnek toplama işlemleri gerçekleştirilmiştir. ELISA yöntemi ile anti HAV Total, anti VZV IgG serolojik belirteçleri araştırılmıştır. Çalışmamıza 79 (%51) hekim, 56 (%36.1) hemşire, 9 (%5.8) idâri personel ve 11 (%7.1) yardımcı personel olmak üzere toplam 155 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılan personelin 116 (%74.8)'sı kadın, 39 (%25.2)'u erkektir. Yaş ortalaması 31.9'dur. Hepatit A seronegatifliği meslek gruplarına göre incelendiğinde hekimlerin %43'ü, hemşirelerin %28'i, idari personelin %11'i ve yardımcı personelin %9'u negatif olarak bulunmuştur. En yüksek HAV seronegatifliği hekimlerde saptanmıştır. 26 yaşın altındaki kişilerin %57'si HAV açısından seronegatiftir. Toplamda 103 (%66.5) kişi HAV için seropozitiftir. Bu sonuç ülkemizde sağlık personelini kapsayan diğer çalışmalardaki HAV seroprevalans oranlarından daha düşüktür. Duyarlı bulunan grubun aşılanması hastanede meydana gelebilecek bir salgının önüne geçilmesi açısından önemlidir. VZV seropozitifliği toplamda %97.4 bulunmuştur. Bu oran hastanemizdeki sağlık çalışanları arasında VZV'nin önemli bir mesleki risk oluşturmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Chickenpox is a vaccine-preventable infectious disease, usually occurs in childhood. This infection may result in severe complications in adults, pregnant women and immunocompromised patients. Hepatitis A is a worldwide common infectious disease, especially in developing countries and communities with poor sanitation. In this study; healthcare workers (HCW) who are in contact with immunocomprimised patients susceptibility status of hepatitis A and varicella have been screened by a serological method, ELISA. Our purpose is to determine susceptible workers and to provide data to Infection Control Committee for vaccine studies. 155 HCWs from Transplantation Unit, Pediatrics and Infectious Diseases Service participated our study. Sample collection was made between February 2013- May 2013. There were 79 (51%) doctors, 56 (36.1%) nurses, 9 (5.8%) administrative staff and 11 (7.1%) auxiliary staff. 116 (74.8%) of them were women and 39 (25.2%) of them were men. Mean age was 31.9. Hepatitis A seronegativity among doctors was 43%, 28% for nurses, 11% for administrative staff and 9% for auxiliary staff. The highest HAV seronegativity rate was in doctors. 57% of persons under 26 years of age were seronegative for HAV. In total, 103 (66.5%) people were seropositive for HAV. Our results are lower for HAV seropositivity than other studies in HCWs in our country. Vaccination of the sensitive group is important for avoiding a possible outbreak. VZV seropositivity was found 97.4% in total. This rate suggests that, VZV infection is not a significant occupational risk among HCWs in our hospital.