BAHA® BA300 ile BAHA® BA400 işitme cihazı uygulanan hastalarda cerrahi ve işitme sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison between between BAHA® BA300 and BAHA® BA400 applied patients in terms of surgical and audiological results
- Tez No: 370004
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜLDİKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: BAHA®, Dermalock™, BA400, BAHA®, Dermalock™, BA400
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: BA300 ile BA400 (Dermalock™) BAHA® abutman sistemlerinin operasyon süresi, yara iyileşmesi, komplikasyonlar, odyolojik sonuçlar ve yaşam kalitesi açısından karşılaştırlması. Hastalar ve Yöntemler: Ocak-2011 ile Ocak-2013 tarihleri arasında BAHA® BA300 ve BAHA® BA400 uygulanan toplam 32 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Her iki grup, cerrahi sonuçlar (operasyon süresi, yara iyileşmesi, komplikasyonlar), implant stabilite oranları(ISQ), işitme sonuçları ve yaşam kalitesi açısından karşılaştırıldı. Yara iyileşmesi Holger skalası ile, yaşam kalitesi ise toplam 27 erişkinde tarafımızdan Türkçeleştirilen Glasgow Fayda Envanteri(GBI) ile değerlendirildi. ISQ değerleri, Osstell ISQ cihazıyla(Osstell, Göteborg, Sweden), rezonans frekans analizleri kullanılarak cerrahi sonrası birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve on ikinci haftalarda ölçüldü. Bulgular: Kronik otit media(%71,9) ve aural atrezi(%28,1) nedenleriyle iletim tipi işitme kaybı olan toplam 17 hastaya BA300 ve 15 hastaya BA400 implante edildi. BA300 için ortalama operasyon süresi 39,2+4 dakika, BA400 için 18,3+5,7 dakika olarak hesaplandı. İşlemcinin ortalama uygulanma zamanı BA300 için 29,29 gün, BA400 için 33,07 idi; ancak, iki grup arasında anlamlı fark görülmedi. ISQ değerleri, BA300 grubunda göreceli olarak yüksekti. Hastaların tümünde, BAHA® kullanmaya başladıktan sonra, yaşam kalitesinde artış olduğu gözlendi; ancak her iki grup karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Serbest saha eşikleri(FFT) ve konuşmayı alma eşikleri(SRT) incelendi. Gruplar arasında odyolojik gelişme açısından anlamlı fark görülmedi. Komplikasyonlara bakıldığında, toplam 5 hastada en fazla Holger 2(2=kırmızı ve hafif nemli doku) gözlendi. Hiçbir hastada implant kaybı gözlenmedi. Sonuç: BA300 ve Dermalock™ sistemleri arasında; operasyon süresi, yara iyileşmesi, komplikasyonlar, implant stabilitesi, işitme sonuçları ve yaşam kalitesi açısından anlamlı fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison between BA300 and BA400 (Dermalock™) BAHA® abutment systems in terms of operation length, scar healing, complications, audiological results and quality of life. Patients and Methods: Between January 2011 and January 2013, in two centers (İstanbul University and Kocaeli University) totally 32 patients having BAHA® BA300 ve BAHA® BA400 were analyzed retrospectively. The groups were compared in terms of operation length, scar healing, complications, implant stability (ISQ), audiological results and quality of life. Scar healing and quality of life were evaluated via Holger scale and Glasgow Benefit Inventory (GBI), respectively. GBI after translated in Turkish by us was carried out totally 27 adults. ISQ values were measured in 1st, 2nd, 3rd, 4th and 12th weeks, by using resonans frequency analyses via Osstell ISQ recorder (Osstell, Göteborg, Sweden). Results: Seventeen BA300 and 15 BA400 were implanted patients having conductive type hearing loss because of chronic otitis media(71.9%) ve aural atresia(28.1%). The mean length of operation time for BA300 and BA400 were 39.2+4 minutes and 18.3+5.7 minutes, respectively. The average loading time was 29.29 days for BA300 and 33.07 days for BA400; but no significant difference was found. In the BA300 group, ISQ values were relatively high. After BAHA® implantation, quality of life increased for all of the patients; but there was no significant difference between two groups. When compared the patients in terms of free field thresholds and speech recognition thresholds, no significant difference was seen. Evaluating complications, in 5 of the patients, maximum Holger grade-2(2=red and sligthly moist tissue) was observed. No implant loss was seen. Conclusion: In conclusion, there is no significant difference between BA300 and Dermalock™ systems in terms of operation length, scar healing, complications, stability of implant, audiological results and quality of life.