Evaluation of drooling, dental caries and oral hygiene in cerebral-palsied individuals
Serebral Palsi' li bireylerde oral hijyen, diş çürüğü ve artmış salya akışı incelenmesi
  1. Tez No: 370030
  2. Yazar: VASILIKI TZIFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR TANBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cerebral palsy, risk factors, dental caries, oral hygiene, drooling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Serebral Palsi; otizm ve mental retardasyondan sonra en yaygın üçüncü gelişim bozukluğudur. Serebral Palsi'li bireylerin büyük çoğunluğu çürük konusunda risk taşımaktadır. Artmış salya akıntısı bu birey ve aile için rahatsızlıklara yol açmaktadır. Serebral Palsi taşıyan grubun, popülasyonun geneline kıyasla daha fazla diş tedavisine ve bakıma ihtiyacı olduğu teorisinden yola çıkarakaraştırmanın amacı Serebral Palsi' li bireylerde oral hijyen, diş çürüğü ve artmış salya akıntısını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, yaşları 4 ile 20 arasında değişen, 53' ü Serebral Palsi li, 53' üsağlıklı toplam 106 kişi dahil edilmiştir. Bulgular: Serebral Palsi'li grupta,diş çürüğü ve oral hijyen indeks değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Tartışma: Diş çürüğü ve ağız hijyeni skorları ile beslenme türü arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Artmış salya akıntısı, Serebral Palsi grubunun %24' ünde görülmektedir. Buna karşılık, artmış salya akıntısı ile diş çürükleri ve ağız hijyeni arasında istatistiksel olarak anlamlı birilişki olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, Serebral Palsi' nin alt grupları ile artmış salya akıntısı arasında anlamlı bir ilişki olmamakla ile birlikte, bireylerde Serebral palsiye bağlı olarak gelişen nöbetlerin varlığının artmış salya akışı riskini arttırdığı belirlenmiştir.Sonuç: Serebral Palsi'li bireyler,sağlıklı bireylere göre çürük ve salya akıntısı açısından daha fazla risk taşımaktadırlar. Anathar kelimeler: Serebral Palsi, risk faktörleri, diş çürüğü, ağız hijyeni, salya akıntısı
Özet (Çeviri)
Aim: Cerebral Palsy (CP) is the third most common major developmental disablity after autism and mental retardation. A prominent portion of children and adults with cerebral palsy remains at high risk for caries development. Also, the literature reports unsatisfactory oral hygiene in these individuals.Drooling when present, can cause a serial of disturbances for both the individual and the family. The aim of this study was to evaluate the oral status, the drooling prevalence and determine the risk factors for caries prevalence of individuals with CP, upon the hypothesis that they have increased need of dental treatment and care in comparison with healthy study group. Material and Methods: This study enrolled 106 subjects, 53 of them with CP (study group) and the 53 subjects nondisabled group (control group) aged from 4 years old to 20 years old. Results: The CP group had statistically significantly higher caries prevalence and scores of oral hygiene index from the control group. Discussion: Moreover the caries prevalence and the oral hygiene scores were affected by the type of the nutrition of the CP group. Drooling was prevalent in the 24% and there was not any significant correlation between the caries, the oral hygiene and the droolingin the CP group. Also the type of CP did not affect the outcome for drooling; however the presence of seizures increased its risk. Conclusion: CP individuals are at more risk for caries and drooling than general population.