Radyoaktif iyot verilen tiroid kanserli hastalarda kardeş kromatid değişimi ve mikronukleus yöntemleriyle genotoksisitenin araştırılması
Researching genotoxicty with the methods of micronucleus and sister chromatid exchange analysis in the thyroid cancer patients who were treated with radioactive iodine
  1. Tez No: 370091
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ PALANDUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Thyroid Cancer, İodine 131( I-131), Genotoxicty, Sister Chromatid Exchange (SCE), Micronucleus (MN)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Tıp Araştırma Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kaya, M. (2012). Radyo aktif iyot verilen tiroid kanserli hastalarda kardeş kromatid değişimi ve mikronukleus yöntemleri ile genotoksisitenin araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,DETAE Genetik . Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Bu çalışmanın amacı İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.B.D.' da tedavi amacıyla radyoaktif iyod verilen Tiroid Kanserli hastalarda Kardeş Kromatid Değişimi (KKD) ve Mikronukleus(MN) sıklığının araştırılması ve bu şekilde tedavi amacıyla kullanılan radyoaktif iyotun genotoksik potansiyelinin in vivo olarak değerlendirilmesidir.Bu amaçla yaptığımız çalışmada 20 tiroid kanserli hastadan I-131 almadan önce,radyoaktif iyot alındıktan 10 gün sonra ve üç ay sonra, her seferinde 3-4 ml kan örneği aldık.Alınan kanları 72 saatlik kültürde beklettik ve Kardeş Kromatid Değişimi (KKD) ve Mikronukleus(MN) yöntemlerini kullanarak genotoksisiteyi belirlemeye çalıştık.Çalışmamızın sonucunda bazal,akut ve late SCE frekansları sırasıyla 9,25 ± 0,93 ; 9,94 ± 1,28 ; 9,3±0,60 olarak bulundu. MN yöntemi ile yaptığımız çalışma sonucunda sırasıyla bazal, akut ve geç değerler 18,8±10,59 ; 48,3± 22,2476 ; 29,75 ±12,9366 bulundu.İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda radyo aktif iyotun tedavi edici özelliğinin yanında, DNA üzerinde geçici bir hasar oluşturduğu, ayrıca oluşan bu genotoksik hasarın değerlendirilmesinde SCE ve MN yöntemlerinin güvenilir bir şekilde kullanılabileceği kanısına vardık.Anahtar Kelimeler : Tiroid Kanseri,İyot 131(I-131), genotoksisite, Kardeş Kromatid Değişimi (KKD),Mikronukleus (MN)
Özet (Çeviri)
Kaya , M. (2012). Researching genotoxicty with the methods of Micronucleus and Sister Chromatid Exchange analysis in the thyroid cancer patients who were treated with radioactive iodine. İstanbul University, Institute of Health Science, Genetic Depertmant. Master Thesis, İstanbul.The aim of this study was investigate Sister Chromatid Exchange (SCE) and micronucleus (MN) frequencies in the thyroid cancer patients who were treated with radioactive iodine in the Istanbul Medical Faculty, Nuclear Medicine Departmant. With this study, genotoxic potential of radioactive iodine in the threated thyroid cancer patients was evaluated with MN and SCE methods in vivo.In our study there were 20 patients with thyroid cancer. Before I-131 treatment, 10 days and 3 month after treatment, 3-4 ml blood samples were obtained each time. After 72 hours of culture, Sister Chromatid Exchange (SCE) and micronucleus (MN) methods were used to determine genotoxicity.In the present study basal, acute and late SCE frequencies were 9.25 ± 0.93, 9.94 ± 1.28, 9.3 ± 0.60 . Basal , acute and late micronucleus frequency were 18.8 ± 10.59, 48.3 ± 22.2476, 29.75 ± 12.9366. Our findings indicate that the radio active iodine formed on the DNA damage is temporary. Understanding of genotoxic damage, SCE and MN methods also could be used in a reliable way.