Huzurevinde yaşayan yaşlılara uygulanan düşme önleme programının değerlendirilmesi
Evaluation of fall prevention program in elderly nursing home residents
- Tez No: 370097
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEN NAHCİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşme, Düşme Önleme Programı, Huzurevi, Yaşlılar, Falls, Fall Prevention Program, Nursing Home, Elderly
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETUymaz, P. (2012). Huzurevinde Yaşayan Yaşlılara Uygulanan Düşme Önleme Programının Değerlendirilmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği ABD. Doktora Tezi. İstanbul.Bu araştırmanın amacı, huzurevinde yaşayan yaşlılara uygulanan düşme önleme programının düşme sayısı, düşme korkusu, düşme davranışları ve ilaç bilgi düzeyine etkisini incelemektir.Araştırma tek grupta ön test- son test tasarım tipinde planlanmış yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Huzurevi'nde yaşayan, 60 yaş üstü, bilişsel yetersizliği ve yatağa bağımlı olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden 46 yaşlı oluşmuştur. Yaşlılara düşme farkındalığı ve önleme hakkında eğitim ve danışmanlığı, ilaç danışmanlığı, görme kontrolünü kapsayan Düşme Önleme Programı (DÖP) uygulanmıştır. Veriler girişim öncesi ve girişimden 6 ay sonrası olmak üzere iki kez, Görüşme Formu, Huzurevlerinde Düşmeyle İlişkili Risk Faktörlerini Değerlendirme Formu, Türkçe Morse Düşme Riski Belirleme Ölçeği, İlaç Kullanım Kontrol Listesi ve Türkçe Yaşlılar için Düşme Davranışları Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi bilgisayarda, tanımlayıcı ve önemlilik analizleri kullanılarak yapılmıştır.Yaş ortalaması 77.42±7.48 olan yaşlıların % 58.1'i erkek, % 95.3'ü kronik hastalıklı ve en az bir ilaç kullanmaktadır. Son bir yıl içinde düşenlerin oranı % 46.5, yürümeye yardımcı araç kullananların oranı % 7'dir. Yaşlı bireylerin düşme riski % 39.6, huzurevinin çevresel riski % 13.7'dir. Düşme Önleme Programı (DÖP) sonrası yaşlı bireylerde girişim öncesine göre anlamlı olarak düşme sayısının azaldığı, düşmeye ilişkin koruyucu davranış puan ortalamaları ve ilaçların etki ve yan etkisine ilişkin bilgi puan ortalamalarının arttığı bulgulanmıştır. Sadece düşme korkusu puan ortalamalarında girişim öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.Sonuç olarak, bu çalışma huzurevinde yaşayan yaşlılara uygulanan DÖP'nın düşme sayısını azaltma, düşmeden koruyucu davranışlarını ve ilaç kullanım bilgisini artırmada fayda sağlayacağını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUymaz, P. (2012). Evaluation of Fall Prevention Program in Elderly Nursing Home Residents. Istanbul University, Institute of Health Science, Departmant of Public Health Nursing, Doctoral Thesis, İstanbul.This study aim to evaluate Fall Prevention Program? effectiveness on number of falls, fear of falling, fall behaviours and medication knowledge in nursing home elderly people.This study has a quasi-experimental study (test- post test) design on one?group. The sample is composed of 46 people aged over 60, non-cognitively impared, non-bedridden and was living in nursing home. This fall prevention program contains; fall prevention education and advice about fall prevention and awareness, pharmacutical advice and oftalmic examination. All data were collected before and after 6 months of intervention by using Interview Form, The Form for the Evaluation of Risk Factors for fall in rest homes, Morse Fall Scale- Turkish Version, Medication Checklist- Turkish Version and Falls Behavioral Scale- Turkish Version. Statistical analysis was made using descriptive and correlation analysis on computer. Elderlies with a mean age of 77.42±7.48 years, 58.1% man, 95.3% have chronic illnesses and using at least one drug. 46.5% elderly falled in the recent year and 7% elderly were using assistance devices. Residents fall risk found 39.6% and nursing home?s envoirenmental fall risk found 13.7%.After Fall Prevention Program, we evaluate and found that elderlies number of falls reduced, safety behaviours improved and medication knowledge (effects and side effects) increased statistically significant with comprasion before the intervention. This program did not effect only elderlies fear of falling.Finally; This Fall Prevention Program determined as an effective method to reduce number of falls, improve safety behaviours and improve medication knowledge in nursing home residents.