0-1 ay arası bebeklerin beslenme sonrası yatış pozisyonunun uyku süresine etkisi
The effect of the recumbent position after feeding for newborn, who are between after 0 and 1 mounth, on sleeping time
- Tez No: 370104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, yatış pozisyonu, uyku süresi, yenidoğan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ustabaş, N. (2010). 0-1 Ay Arası Bebeklerin Beslenme Sonrası Yatış Pozisyonunun Uyku Süresine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma; İstanbuldaki özel bir hastanede izlenen 0-1 ay arası bebeklerin beslenme sonrası yatış pozisyonunun uyku süresine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak gerçekleştirildi.Araştırma; İstanbul'daki özel bir hastanede Kadın Doğum Servisinde doğumu gerçekleşen ve doğum sonrası sağlık izlemi Pediatri Polikliniğinde yapılan, Kasım 2008 -Kasım 2009 tarihleri arasında çalışmaya katılmayı kabul eden 198 anne bebek çift ile gerçekleştirildi. Örneklem grubuna bebek uyku düzeni ile ilgili eğitim yapılarak eğitim kitapçığı verildi. Veriler literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen Araştırmacı Gözlem Formu, Eğitim Öncesi Görüşme Formu ve Eğitim Sonrası Görüşme Formu kullanılarak elde edildi. Verilerin analizi bilgisayar ortamında SPSS 15.00 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Anne ve bebeklerin sosyodemografik özellikleri, yatış pozisyonlarına ilişkin tanımlayıcı istatistiksel veriler Ortalama, Standart sapma, Frekans; uyuma süreleri ve yatış pozisyonları arasındaki ilişki değerlendirilirken one-way ANOVA ve Ki-Kare testleri ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05) belirlendi.Sonuç olarak; bebeklerin beslenme sonrası yatış pozisyonlarının uyku düzenine etkisini yönelik gözleme dayalı daha fazla örneklem sayısı ile yeni araştırmaların yapılması gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
stabaş, N. (2010). The effect of the recumbent position after feeding for newborn, who are between after 0 and 1 mounth, on sleeping time. Istanbul University Institute of Health Sciences, Pediatric Nursing Department. Master?s Thesis. Istanbul.This Research; is fulfillment, which is descriptive and analitic to indicate that the effect of the recumbent position after feeding for newborn, who are between after 0 and 1 mounth and is follewed in special Hospital in Istanbul.This Reserch; is fulfillment with 198 pairs of mothers and babies whose borns take place at maternity service in a private hospital and healths impressions after born are done in clinics of pediatric and who are accepted to participate in this studies between 2008 November -2009 November. Also in this research is given educational booklet when they practice about sleep patterns of children for sample group. All of datas are obtained with using forms of researcher observation, forms of training before the interview, forms of training after the interview which are improved according to expert opinion and literature by researches. The analysis of this datas are utilized with using the program of SPSS 15.00 in computer enviroment. The Socio -Demographic characteristics of mothers and Childrens, Descriptive statistics datas about recumbent positions, Average, standard deviation, Frequency; between sleeping time and recumbent positions are utilized and also this assessment are done with the test of one-way ANOVA and Ki-Kare.